Aké výhody a nevýhody ponúka fasádna zeleň?

Aké výhody a nevýhody ponúka fasádna zeleň?

Fasádna zeleň sa postupne stáva súčasťou modernej architektúry. Mnohí si pod pojmom fasádna zeleň predstavia staré romantické domčeky na anglickom vidieku obrastené brečtanom. V modernej architektúre však existuje množstvo rôznych prevedení fasádnej zelene. Vďaka tomu si dnes každý príde na svoje. Zistite, aké výhody či nevýhody má fasádna zeleň v nasledujúcich riadkoch.

Výhody fasádnej zelene

Fasádna zeleň vytvára na budove extra vrstvu, akúsi "druhú kožu". Priestor medzi stenou a fasádnou zeleňou vytvára tzv. vzduchový vankúš, ktorý má pre budovu množstvo výhod. Prvou je efektívna tepelná izolácia. Vďaka fasádnej zeleni sa v letných mesiacoch budova príliš neprehrieva a vo vnútri sa tak udržuje príjemný chládok, čo ocenia najmä starší ľudia a malé deti. Naopak v zime funguje fasádna zeleň ako účinná ochrana voči úniku tepla, ktoré udržuje vnútri. Vďaka fasádnej zeleni tak minimalizujete tepelné straty a možno aj ušetríte časť finančných prostriedkov.

Okrem tepelnej poskytuje fasádna zeleň aj zvukovú izoláciu. Odizolovanie zvukov z ulice ocenia najmä obyvatelia domov na mestských a rušných uliciach Fasádna zeleň chráni budovu aj pred zvýšenou vlhkosťou, keďže listy často zachytia dažďové kvapky. Ďalšie výhody fasádnej zelene sú, že čistí vzduch a zlepšuje ovzdušie, v lete vzduch ochladzuje a okrem toho znižuje prašnosť. Pre dokonalý efekt môžete na budovu aplikovať i strešnú zeleň.

Fasádna zeleň má aj nevýhody

Fasádna zeleň často poskytuje útočisko rôznym druhom hmyzu alebo drobnému vtáctvu. Pre milovníkov prírody môže byť táto vlastnosť fasádnej zelene skôr výhodou, no mnohí majú strach z následného výskytu hmyzu, hlodavcov či plazov aj v interiéri.

Zároveň, aby bola fasádna zeleň prospešná, fasáda musí byť kvalitná a nesmie mať žiadne priehlbiny, trhliny či slabé miesta. Rastliny z fasádnej zelene by totiž mohli omietku odtrhnúť alebo úplne zničiť. Taktiež, je problematické sa fasádnej zelene len tak zbaviť. Odstránenie fasádnej zelene vyžaduje profesionálnu pomoc, alebo minimálne veľké úsilie a pevné nervy.

Profesionáli z Arbor Vitae Vám ponúkajú krásnu fasádnu zeleň v Bratislave. Zrealizujeme pre vás záhradu alebo fasádnu zeleň v Bratislave podľa vašich predstáv. Pripravíme pre vás podrobný návrh a radi s vami prekonzultujeme všetky možnosti. Realizujeme výsadbu, rezanie ovocných stromov, boj proti škodcom a množstvo ďalších záhradníckych prác spolu s odborným poradenstvom. Pre viac informácií navštívte našu webovú stránku a v prípade potreby nás neváhajte kontaktovať ešte dnes.


iframe width="300" height="194" src="https://www.youtube.com/embed/U7SCX4NPHjA" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen>

Royova 2 83101 Bratislava III
tel.: +421905421966

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888