Prečo mať na záhrade automatické závlahové systémy

Prečo mať na záhrade automatické závlahové systémy

Záhrada to je krása a relax, často si však vyžaduje prácu a starostlivosť. Automatické závlahové systémy môžu byť veľkým pomocníkom nielen pre uľahčenie vašej práce, ale najmä udržiavania života a rovnováhy v celej záhrade. Automatické závlahové systémy majú však aj ďalšie výhody, napríklad šetrenie vody, nákladov a času, čo znie veľmi dobre.

Manuálne verzus automatické

Polievať záhradu manuálne je radosť, pokiaľ z toho nie je každodenný stereotyp. Automatické závlahové systémy sú dnes už súčasťou väčšiny záhrad. Tie môžu byť síce nákladnejšie na počiatočnú investíciu a náročnejšie na sprevádzkovanie, no vklad vám neskôr záhrada vráti.

Čas na realizáciu automatických závlahových systémov

Automatické závlahové systémy je dobré naplánovať a zrealizovať ešte pred pokládkou trávnika. Automatické závlahové systémy sa ukladajú do podzemného puzdra. Po vysunutí zaisťujú dôkladnú a výdatnú závlahu po celej ploche záhrady. Dôležité pre automatické závlahové systémy je ich rozmiestnenie - pri postreku by sa mali z časti prekrývať.

Schéma automatického závlahového systému

V súčasnosti trh ponúka výsuvné postrekovače rotačné, rozprašovacie alebo nevýsuvné úderové. Schéma automatických závlahových systémov sa skladá z: ponorného čerpadla s automatickou prevádzkou, skrinky s elektromagnetickými ventilmi a filtra pred jednotlivými potrubnými vetvami. Tie sa tu nachádzajú zavlažovacie trysky, odvodňovacie ventily jednotlivých vetiev, potrubia a tvarovky jednotlivých zavlažovačov a riadiaca jednotka, v ktorej sa nastavuje dĺžka a časy zapínania jednotlivých častí.

Inštalácia zavlažovacieho systému

Rozvodné rúry sa zakopávajú do zeme. Počet aj druh závisí od celkovej veľkosti zavlažovacej plochy a jej tvaru. Možno do neho zakomponovať odberné miesta, teda pripojovacie zásuvky, do ktorých sa potom jednoducho napájať manuálnou hadicou. Centrálny počítač má na starosti to, aby sa nezavlažovalo počas dažďov. Vlhkostné čidlo kontroluje vlhkosť pôdy, vypína zavlažovanie v prípade ak nie je potrebné.

Výhody automatického zavlažovacieho systému

Automatické závlahové systémy prinášajú hneď niekoľko benefitov. Rovnomerná a cielená závlaha prináša úsporu vody a teda aj úsporu nákladov. Automatické závlahové systémy môžu ušetriť až 60% nákladov na energie. Navyše, ak sa záhrada zavlažuje v ranných alebo nočných hodinách, minimalizuje sa rýchle odparovanie vody. Ide tak aj o šetrnejší spôsob, ktorý záhrade neprinesie veľký tepelný šok. Automatické závlahové systémy tiež riešia problém neprítomnosti svojich majiteľov, o polievanie záhrady sa postará sám.

Odborníci na automatické závlahové systémy

Ak premýšľate nad realizáciou automatických závlahových systémov, no nie ste si istý, či to zvládnete svojpomocne, obráťte sa na odborníka. Jedným z nich je spoločnosť Arbor Vitae - Arboristika, s.r.o, ktorá vám automatické závlahové systémy navrhne i zrealizuje. Portfólio ich prác je širšie, navrhujú a realizujú záhrady, starajú sa o stromy, presádzanie stromov, vytvárajú posudky a mnohé ďalšie.

Royova 2 83101 Bratislava III
tel.: +421905421966

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888