Zábavné fakty o lego, ktoré ste možno nevedeli

Zábavné fakty o lego, ktoré ste možno nevedeli

Vedeli ste, že prvou lego hračkou bola v roku 1932 drevená kačička? Následne bola začiatkom 50. rokov minulého storočia výrobná linka obohatená o nový stroj, a to vstrekovací lis. S jeho pomocou sa začali vyrábať dodnes známe lego kocky. Prečítajte si v článku niečo viac o legu.

Lego - z dreva až po plast

Tvorcom kociek bol Ole Kirk Christiansen, ktorý žil v dánskom Billunde a bol tesárom. Mal štyroch synov a práve pre nich začal vyrábať prvé drevené hračky. Ich vynaliezavosť a dokonalé prevedenie upútali pozornosť ostatných detí, a tak sa Ole rozhodol založiť továreň s hrdým názvom LEGO. Názov LEGO znamená dobre sa hrať.

Netrvalo dlho, čo spoločnosť začala dosahovať prvé medzinárodné úspechy. V roku 1947 sa tvorca lego rozhodol, že na výrobu hračiek sa oplatí používať okrem dreva aj plasty. Investoval do špecializovaného zariadenia, a to do vstrekovacieho lisu. Spolu s novým strojom dorazili do fabriky aj vzorky tehál od anglickej firmy Kiddicraft. Výroba lego kociek začala v roku 1949 a patentované boli v roku 1958. V tom čase ich majitelia firmy začali predávať do zahraničia. Logo výrobcu lego kociek vzniklo v roku 1934. Bolo sivé, písmená boli hranaté a málo sa podobali tomu, čo firma používa teraz. Ochranná známka LEGO sa v priebehu rokov zmenila a niektoré logá boli ďaleko od modernosti. Logo, ktoré v súčasnosti používa najväčší svetový výrobca plastových kociek vzniklo v roku 1973.

Veľká rodina lega a atrakcie z neho

V roku 1958 získalo lego svoj patent, po ktorého zavedení sa museli všetky kocky vzájomne dopĺňať a hodiť sa k sebe. A dodnes sa hodia! Vzniká tak možnosť vytvorenia nekonečného množstva konštrukcií, ktoré možno medzi zostavami jednoducho vymieňať. Vďaka transparentnosti lega poznáme dnes množstvo atrakcií.

Napríklad futbalový štadión Allianz Aréna, ktorý je celý vyrobený z kociek lega. Má 1500 kilogramov a pozostáva z viac ako milión prvkov. Jeho mierka je 1:50. Ide o jednu z technicky najvernejších stavieb tohto typu a celý projekt možno obdivovať v nemeckom LEGOLANDE. Ďalším dielom je veža z lega v Miláne, ktorá sa môže pochváliť výškou 35,05 metra a za jej stavbou stojí taktiež lego. Bola nepochybne vyhlásená ako najvyššia LEGO stavba na svete, pretože má viac ako 11 poschodí.

Naša firma nesie názov, ktorý každému napovie, čo je predmetom nášho pôsobenia. KopecLEGA je spoločnosť, ktorá ponúka „kopec lega“ v predajni v Banskej Bystrici a aj v našom e-shope. Vyberať si môžete z najrôznejších kúskov stavebníc určených pre malých aj veľkých fanúšikov. Tieto skvelé stavebnice rozvíjajú kreativitu a zabavia na dlhé hodiny. Neváhajte nás navštíviť osobne, prípadne online na našom e-shope. U nás si zaiste vyberie každý.

Robotnícka 1103 /1 97401 Banská Bystrica
tel.: +421907777074

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888