Viete, čo všetko pre vaše zvieratko zabezpečí veterinár?

Viete, čo všetko pre vaše zvieratko zabezpečí veterinár?


Veterinár bol odjakživa niekto, na koho sa obracali ľudia, ktorých domáci miláčikovia alebo aj hospodárske zvieratá mali rôzne problémy so zdravím. Okrem pojmu veterinár sa často skloňujú aj pojmy zverolekár alebo veterinárny lekár. Rovnako ako lekár, aj veterinár musí dosiahnuť určitý stupeň vzdelania a získať znalosti potrebné na výkon tohto povolania. Zistite, s čím všetkým vám (a vášmu miláčikovi) môže veterinár pomôcť.

Veterinár alebo zverolekár?

V slovenčine rozlišujeme predovšetkým pojmy veterinár a zverolekár. Hoci na našom území sú tieto pojmy synonymá a teda majú rovnaký význam, v susednom Rakúsku je pojmom zverolekár označovaný nižší stupeň, zatiaľ čo veterinár znamená vyšší stupeň. V minulom storočí prevažoval skôr pojem zverolekár, no postupom času sa v posledných rokoch zaužíval skôr pojem veterinár alebo veterinárny lekár.

Pre vykonávanie praxe je potrebné absolvovať vysokoškolské štúdium v odbore veterinárne lekárstvo. Štúdium veterinárneho lekárstva je na Slovensku možné iba v Košiciach, trvá približne 5 rokov a po ukončení je veterinárovi udelený titul doktor veterinárnej medicíny MVDr. Okrem pozície veterinára existujú aj rôzne odborné kvalifikácie, vďaka ktorým je možné pracovať ako veterinárny asistent.

Komplexné služby veterinára

Veterinár sa špecializuje na odborné vyšetrovanie domácich, hospodárskych i spoločenských zvierat rôznych druhov. Práca veterinára zahŕňa diagnostiku, poradenstvo napríklad ohľadom kŕmenia i riešenie problémov z rôznych oblastí ako stomatológia, gynekológia, ortopédia či z oblasti internej medicíny. V prípade spoločenských zvierat, akými sú psy, mačky, zajace fretky či rôzne plazy a vtáky vykonáva veterinár svoju prax vo veterinárnej ambulancii.

Každý správny veterinár by mal povahovo i profesionálne spĺňať určité kritériá. Tým prvým je samozrejme pozitívny vzťah k zvieratám. Úlohou veterinára je zabezpečiť, aby sa zvieratá cítili bezpečne a v pohode a bolo tak možné ich dôkladne diagnostikovať. Samotný veterinár by mal byť schopný čo najlepšie diagnostikovať a následne liečiť choré zvieratko čo najefektívnejším spôsobom. Súčasťou práce veterinára je schopnosť odborného poradenstva v oblasti správnej starostlivosti, výživy či prevencie. Veterinár by mal byť osobou, na ktorú sa majitelia domácich miláčikov môžu vždy obrátiť.

Veterinárna ambulancia MVDr. Jaroslava Belka v Dunajskej Lužnej vám ponúka profesionálne služby, osobný prístup a príjemné prostredie, ktoré si môžete prezrieť v našej fotogalérií. Naša veterinárna ambulancia je plne vybavená a naši profesionáli vždy pripravení pomôcť vášmu zvieratku s akýmkoľvek problémom. Neváhajte a v prípade záujmu nás kontaktujte ešte dnes.

Lipnická 281 90042 Dunajská Lužná
tel.: +421905451114

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888