Zbúranie domu od A po Z. Ako to vyzerá v praxi?

Zbúranie domu od A po Z. Ako to vyzerá v praxi?

Teoreticky sa zbúranie domu alebo jeho časti môže zdať ako jednoduchý proces. No nie je to tak. Z praxe vieme, že na zbúranie domu a ostatných budov je potrebné vybaviť veľa formalít, napr. je potrebné búracie povolenie. Nemenej dôležité je správne vykonanie prác. Napríklad zabrániť poškodeniu priľahlých budov alebo zachovať časti budovy neporušené.

Búracie práce a povolenia

Pred tým, ako dôjde k činnosti, akou je zbúranie domu je potrebné získať povolenie na vykonanie prác. Povolenie sa nevzťahuje okrem stavieb, na zriadenie ktorých nebolo potrebné stavebné povolenie aj na: jednopodlažné, samostatne stojace hospodárske budovy s rozlohou do 35 metrov štvorcových, na samostatne stojace stavby s výškou menšou ako 8 metrov, ktoré sa nenachádzajú na hranici pozemku a na stavby, ktoré spĺňajú uvedené kritériá a nie sú chránené pamiatkovým ústavom. Taktiež netreba žiadať o povolenie na vykonávanie prác, keď sa búranie týka nenosných múrov, ktoré sa odstraňujú z dôvodu rekonštrukcie budovy.

O povolenie na búracie práce môže žiadať len majiteľ budovy a žiada ho na príslušnom stavebnom úrade. V žiadosti o povolenie búrať sa uvádza druh, účel, miesto, označenie stavby a dôvody odstránenia stavby.

Zbúranie domu je povolené

Po tom, ako stavebný úrad odklepne búracie práce, môžete pristúpiť k výberu firmy, ktorá vykoná potrebné práce bezpečným a správnym spôsobom. Vo všeobecnosti sa odporúča staviť na odborníkov, pretože využívajú moderné technológie a disponujú potrebnými vedomosťami a skúsenosťami. Búracie práce navyše realizujú čo najmenej rušivým spôsobom pre majiteľa a okolie budovy.

Pred začatím búracích prác je potrebná dôkladná kontrola technického stavu budovy. Kontrola je nesmierne dôležitá, pretože v niektorých prípadoch hrozí zrútenie. Následne sa na zbúranie domu zvolí také vybavenie, ktoré je prispôsobené stavebným materiálom, špecifickosti objektu a jeho okolia, vďaka čomu bude práca vykonaná efektívne. Búranie začína odstránením komínov, klampiarskych prvkov a strešného plášťa. Ďalšie etapy zahŕňajú demoláciu stien, podláh a stropov. Búracie práce zahŕňajú aj pravidelné odstraňovanie trosiek a opätovne použiteľných stavebných materiálov z budovy a čistenie okolia nehnuteľnosti.

Hľadáte služby ako zbúranie domu v meste Tvrdošín a jeho okolí? Alebo chcete dať základ svojmu prvému bývaniu, upraviť záhradu podľa vlastných predstáv, alebo vykopať bazén, firma Zemné a výkopové práce Marek Šuvada je tu pre vás. Neváhajte nás kontaktovať. Pracujeme rýchlo, odborne a spoľahlivo.

Radničná 5 02744 Tvrdošín
tel.: +421905579693

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888