Práce vo výškach a bezpečnosť zamestnancov

Práce vo výškach a bezpečnosť zamestnancov

Práce vo výškach sú klasifikované ako obzvlášť nebezpečné. Akákoľvek chyba stroja alebo človeka môže viesť k veľmi vážnym následkom. Povinnosťou zamestnávateľa je stanoviť a aktualizovať postupy pre tieto rizikové práce, zabezpečiť dodržiavanie predpisov BOZP ako aj bezpečnosť zamestnancov a prístup k primeraným školeniam.

Práce vo výškach a požiadavky na ich organizáciu

Vymedzenie činností zaradených do práce vo výškach a požiadavky na bezpečnosť práce, ktoré je potrebné pri ich vykonávaní spĺňať, obsahuje vyhláška Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky č. 147/2013 Z. z.

Za prácu vo výškach sa považuje každá činnosť vykonávaná minimálne 1 m nad úrovňou podlahy alebo terénu. Takáto práca sa vykonáva v podmienkach, keď je priestor pokrytý plnými stenami zo všetkých strán do minimálnej výšky 1,5 m alebo je vybavený inými trvalými konštrukciami, ktoré chránia zamestnanca pred pádom. Môžu to byť zábrany, pletivo a pod. Pri organizovaní práce vo výškach je nevyhnutné dbať na špeciálne opatrenia. Na takéto činnosti by mali byť súčasne pridelení dvaja zamestnanci. Pred začatím práce by sa malo vykonať posúdenie rizika a následne by sa mali uplatniť opatrenia na odstránenie alebo zníženie rizika. V špeciálnych prípadoch sa vypracováva plán BOZP, ktorý by mal obsahovať harmonogram práce s personálnym rozdelením na postupnosť vykonávaných úloh. Požiadavky BOZP sa nevzťahujú len na organizáciu práce vo výškach, ale aj na používané zariadenia. Tie musia spĺňať stanovené normy a musia mať certifikáty. Tento typ práce môžu vykonávať len úplne zdraví ľudia, ktorí sú systematicky podrobovaní odborným lekárskym vyšetreniam. Zamestnanci pridelení na práce vo výškach musia byť kompetentní, musia byť primerane vyškolení, mať skúsenosti a schopnosti poskytnúť prvú pomoc.

Povinnosti zamestnávateľa pri prácach vo výškach

Pri zadávaní prác vo výškach musí zamestnávateľ zabezpečiť a trvať na dodržiavaní špecifických požiadaviek BOZP. Okrem toto musí zabezpečiť priamy dohľad nad zverenou úlohou oprávneným osobám. Môže to byť napríklad vedúci závodu, majster a pod. Okrem toho je povinnosťou zamestnávateľa zabezpečiť primerané bezpečnostné opatrenia. Musí ísť predovšetkým o ochranné prostriedky proti pádu. Dôležité sú aj podrobné pokyny a školenia BOZP pre zamestnancov pracujúcich vo výškach.

Práca vo výškach je zvlášť nebezpečná a nielen zamestnávateľ, ale aj zamestnanec by mali vynaložiť osobitné úsilie na obmedzenie rizika pri vykonávaní takýchto činností.

Hľadáte firmu, ktorá vykonáva bezpečné práce vo výškach v meste Trenčín? Firma ASEMID TN, s.r.o. je správnou voľbou! Zabezpečíme pre vás pomoc pri riešení stavebných činností, verejného osvetlenia, elektroinštalačných prác, preprave materiálu a administratívnych službách. V prípade otázok sme vám k dispozícii telefonicky, e-mailom alebo osobne v sídle firmy v Trenčíne.

Vážska 2 91105 Trenčín
tel.: +421905406556

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888