Práce vo výškach a základné vybavenie

Práce vo výškach a základné vybavenie

Už dávnejšie sa horolezecká technika začala využívať na práce vo výškach a na práce na ťažko dostupných miestach. Práce vo výškach, ako je horolezectvo, si vyžadujú použitie vhodného vybavenia. Vybavenie pre prácu vo výškach je dnes samostatným typom zariadenia, ktoré spĺňa najvyššie štandardy. Prečítajte si o tejto téme viac.

Zariadenia na práce vo výškach

Zariadenia používané na práce vo výškach musia spĺňať prísne normy potvrdené certifikátmi, ktoré dokladujú, že zariadenie je pri správnom používaní bezpečné. Mechanizmy používané na tieto profesionálne úlohy musia byť spoľahlivé vo všetkých, niekedy aj extrémnych podmienkach. Práce vo výškach sú vystavené rôznym poveternostným vplyvom, nečistotám a iným faktorom, ktoré diktujú charakter a miesto činnosti. Práca vo výškach je definovaná ako činnosť, ktorá je vykonávaná nad 1 meter nad zemou alebo podlahou. Aby sa predišlo nebezpečným nehodám, takéto práce musia používať zariadenia zaisťujúce bezpečnosť pracovníkov. Horolezecké vybavenie a špecializované výškové vybavenie je prispôsobené na tieto aktivity.

Zariadenia určené na prácu vo výškach možno rozdeliť do dvoch kategórií. Prvú tvorí rad produktov určených na osobnú ochranu pred pádom a druhú rad doplnkového vybavenia na budovanie bezpečnostných staníc a pohyb. Súčasťou výbavy pre výškových pracovníkov je horolezecká výstroj, ktorá je upravená na pracovnú činnosť. Ide najmä o prvky ako sú karabíny, slučky, laná a zariadenia na približovanie lana. Najdôležitejšie prvky sú však vytvorené špeciálne pre priemyselné aktivity. Takzvané osobné ochranné pracovné prostriedky musia spĺňať bezpečnostné schválenia a musia umožňovať prácu v súlade s pravidlami BOZP. K výbave osobných ochranných prostriedkov patria postroje, prilby a laná. Okrem tohto typu zariadení si práce vo výškach vyžadujú bezpečnostné a pomocné zariadenia ako kotvy, slučky, laná a zlaňovače.

Správny výber pomôcok na prácu vo výškach

Pri výbere zariadenia určeného na profesionálne práce vo výškach dbajte na certifikáty. Každé zariadenie musí mať schválenia, ktoré sú kontrolované inšpekciou BOZP. Ďalším prvkom je kvalita zariadenia a jeho zamýšľané použitie. V konečnom dôsledku je výber na vás, ale nezabudnite, že cena nie je vždy tým najdôležitejším kritériom. Pri takýchto špecializovaných činnostiach je najdôležitejšia kvalita spracovania, funkčnosť a dizajnová prepracovanosť zariadení.

Práca vo výškach je považovaná za „ťažký chlebíček“, ktorý však dáva veľa zadosťučinenia. Pri týchto prácach je bezpečnosť najvyššou prioritou a zdravie a život sú najvzácnejšie hodnoty.

Ak hľadáte firmu, ktorá vykonáva bezpečné práce vo výškach v meste Trenčín, ASEMID TN, s.r.o. je správnou voľbou. Okrem spomenutého vám pomôžeme pri riešení stavebných činností, verejného osvetlenia, elektroinštalačných prác, preprave materiálu a administratívnych službách. V prípade otázok sme vám k dispozícii telefonicky, e-mailom alebo osobne v sídle firmy v Trenčíne.

Vážska 2 91105 Trenčín
tel.: +421905406556

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888