Čo všetko zahŕňa odkvapový systém

Čo všetko zahŕňa odkvapový systém

Akú úlohu má odkvapový systém? Zbiera zrážkovú vodu (dážď, roztopený sneh) zo strechy a bezpečne ju odvádza mimo objekt – do kanalizácie, zásobníkov vody, vsakovacích nádrží a pod. Štandardne je odkvapový systém zložený zo zvodov, žľabov a ostatného príslušenstva. Ide o akúsi mega skladačku, ktorej prvky sú dôsledne a systematicky prepojené a tvoria kompaktný celok.

Odkvapový systém – zvody a žľaby

Keď sa povie – odkvapový systém – snáď každému sa vybavia zvody (odpadové rúry) zvyčajne spustené po rohoch nehnuteľností. Ich stabilitu zaisťujú objímky namontované do fasády. Odkvapový systém – to sú aj žľaby ťahajúce sa po okrajoch strechy a práve vďaka nim voda môže stekať do spomínaných zvodov. Najčastejšie majú žľaby hranatý a polkruhový tvar. K streche sú upevnené hákmi a navzájom sú spojené špeciálnymi spojkami. Odkvapový systém tvoria aj tzv. kotlíky. Ich funkcia je prostá – funkčne, esteticky a prakticky prepájajú žľaby s odpadovými rúrami a usmerňujú tok vody želaným smerom. Je nesmierne dôležité, aby bol odkvapový systém – najmä žľaby, dobre vyspádovaný. Voda bude plynulo odtekať mimo nehnuteľnosť. Nedochádza k zbytočnému podmáčaniu múrov a základov stavby.

Praktické využitie odkvapového systému

Odkvapový systém je užitočným pomocníkom pre záhradkárov, obzvlášť v letných mesiacoch a obdobiach sucha, kedy je cenná každá kvapka vody. Ak si chcú zhromaždiť dažďovú vodu na polievanie úrody či iné aktivity (umývanie auta a pod.), stačí odkvapový systém, resp. jeho časť nasmerovať do suda či inej väčšej nádrže. Na to slúžia odbočky zvodov. Je dôležité, aby bol odkvapový systém vždy primerane čistý, teda aby bol zabezpečený plynulý tok vody stekajúcej zo strechy. Štandardne postačí klasická údržba, ktorá odkvapový systém zbaví rôznych nečistôt, najmä napadaného lístia, ihličia, konárov, ale aj starých vtáčích hniezd, kúdolov prachu a podobnej špiny. Mnohí sa na to podujmú sami – je potrebná čistiaca súprava, príp. vapka, avšak väčšina zverí odkvapový systém odborníkom. Ide o bezpečnejšie, efektívnejšie a časovo úspornejšie riešenie. Dobrou prevenciou proti znečisteniu sú ochranné prvky v podobe mriežok a sieťok, ktoré bránia usadzovaniu špiny v žľaboch.

Chystáte sa rekonštruovať odkvapový systém, alebo staviate novú strechu, vrátane nových žľabov a zvodov? Určite sa zastavte v ANAVEK, náš predajný sklad nájdete v Bardejove. Máme mimoriadne rozmanité portfólio, ktoré zahŕňa strešné prvky a doplnky od overených výrobcov. Nakupujte výhodne aj vy.

Štefánikova 3348 08501 Bardejov
tel.: +421544748896

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888