Odkvapový systém – nepodceňujte jeho pravidelné čistenie

Odkvapový systém – nepodceňujte jeho pravidelné čistenie

Ak odkvapový systém nie je dobre namontovaný a nefunguje správne (je zanesený špinou), riskujete problémy spojené o. i. aj so zbytočným zatekaním vody a jej nasiaknutím do muriva. Taktiež riskujete zbytočne premáčané okolie domu. Preto mnohí zverujú odkvapový systém skúseným strechárom. Každopádne, ak plánujete odkvapový systém montovať sami, odporúčaný je tzv. stavebnicový systém, ktorý si nevyžaduje špeciálne nástroje a prístroje pri montáži.

Kedy čistiť odkvapový systém?

Odkvapový systém je investícia, ktorá sa vám rozhodne vráti. Samozrejme, ak vsadíte na prvotriednu kvalitu a komponenty nakúpite u overeného predajcu. Aby vám odkvapový systém dobre slúžil niekoľko rokov, je potrebné pravidelné čistenie od špiny a lístia. Inak jeho žľaby a odvody môžu začať hrdzavieť a upchávať sa v dôsledku nahromadených nečistôt. Odkvapový systém sa odporúča čistiť na jar (po roztopení snehu) a na jeseň (pred snehovou nádielkou). Samozrejme, ak sa odkvapový systém nachádza v blízkosti stromov, naplánujte si pravidelné čistenie v závislosti od miery zanesenia žľabov a zvodov. Odkvapový systém mnohí zvládnu vyčistiť svojpomocne, čo je časovo aj fyzicky náročnejšie, avšak ide o bezplatné riešenie. Budete potrebovať pevný rebrík, vedierko na odpad a metličku, prípadne zmeták. Vyčistený odkvapový systém nezabudnite prepláchnuť hadicou. Nevyhnutná je maximálna bezpečnosť pri práci, aby ste nedopatrením neprišli k úrazu alebo nepoškodili odpadový systém či fasádu domu. Ďalšou možnosťou je ručné čistenie vďaka čističu odkvapov, ktoré tiež zvládnete vo vlastnej réžii. Každopádne si musíte zakúpiť spomínaný čistič.

Svojpomocné aj odborné čistenie odkvapového systému

Ak si na odkvapový systém netrúfate sami, pretože máte príliš vysoký dom, bojíte sa výšok alebo je odkvapový systém veľmi znečistený, zavolajte si na pomoc odborníkov. Aj keď vás to síce bude niečo stáť, ide o rýchly a spoľahlivý systém, ako mať odkvapový systém v čo najlepšej kondícii. Výhodou je, že profesionáli vedia zhodnotiť jeho stav a mnohí dokonca aj realizovať prípadné opravy. V takomto prípade si, logicky, budete musieť priplatiť. Avšak získate istotu, že váš odkvapový systém sa nachádza v perfektnom stave. Ak chcete svoj odkvapový systém čo najviac ochrániť, vyskúšajte špeciálne mriežky, príp. sieťky na žľaby, cez ktoré voda prenikne bez problémov, avšak listy či konáre dostanú stopku.

Kvalitné komponenty pre váš odkvapový systém nájdete v ANAVEK – expertov na strešný sortiment. Predaj je možný v našej centrále v Bardejove, príp. cez sieť obchodných partnerov a obchodných zástupcov po celom území SR (Bardejov, Bratislava, Žilina, Banská Bystrica, Prešov, Košice).

Štefánikova 3348 08501 Bardejov
tel.: +421544748896

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888