Zemné práce tvoria základ pri výstavbe domu. Toto o nich musíte vedieť

Zemné práce tvoria základ pri výstavbe domu. Toto o nich musíte vedieť

Konečne ste krôčik od svojho sna. Pustili ste sa do stavby vlastného domu a zemné práce sú jednou z prvých záležitostí, ktoré musíte urobiť. Možno sa to na prvý pohľad zdá ako najjednoduchšia činnosť z prípravy domu. No v skutočnosti, ak neodvediete dobre tieto základné roboty, tak sa vám neskôr môže poriadne skomplikovať celá výstavba. Čo by ste o nich mali vedieť?

Na zemné práce potrebujete stavebné povolenie

Zemné práce predstavujú základ výstavby domov či iných budov. Ešte pred ich spustením si vybavte stavebné povolenie. Mnoho ľudí to podceňuje, pretože si myslia, že im tento doklad postačí až na začiatku výstavby. No keď počas kopania nájdete napríklad potrubie, potrebujete to riešiť oficiálnou cestou a vtedy by ste mohli mať kvôli tomu problémy.

Pustite sa do prípravy, odstráňte korene a kamene

Pred začiatkom zemných prác musíte na ne pripraviť terén. Prejdite sa po pozemku, odstráňte všetky korene a kamene, ktoré by komplikovali kopanie. Ak sa na tomto mieste nachádza ruina či stará budova, najprv ju zbúrajte. Podrobná príprava stavebnej plochy je veľmi dôležitá, pretože zemné práce môžu ďalej pokračovať bez komplikácií a rýchlejšie.

Kedy je najlepšie obdobie začať so zemnými prácami?

Sú dve ideálne obdobia na začiatok zemných prác. Prvé je na jar, pretože počas leta a jesene stihnete urobiť všetky potrebné roboty, postavíte múry, zastrešíte budovu a v zime už pracujete vo vnútri. Druhou voľbou je jeseň, lebo počas zimy necháte suterén vymrznúť a na jar už pokračujete so zvyšnou výstavbou. V tomto prípade myslite aj na inžinierske siete, ktoré musíte urobiť v čase, keď nie je pôda zamrznutá.

Robia sa strojmi, ale aj ručne

Pokiaľ robíte menšiu stavbu ako napríklad garáž, pivnicu či letnú kuchyňu, dokážete urobiť zemné práce aj ručne. Postačí vám na to krompáč a presné zameranie. Pri výstavbe domu už potrebujete pomoc strojov. Objednajte si minibager alebo veľký bager, ktoré vám spoľahlivo urobia základné práce a vyrovnáte pomocou nich terén.

Čo máte urobiť s vykopanou pôdou?

Pri zemných prácach sa vám veľmi rýchlo nahromadí množstvo zeminy. Preto by ste sa mali vopred dohodnúť, na aké miesto ju môžete odviesť. Nezabúdajte tiež na to, že časť z nej ešte zužitkujete pri stavbe, tak si aspoň jednu väčšiu kopu ponechajte.

Firma KEbag s.r.o. prevádzkuje zemné práce a ostatné stavebné roboty od roku 2018. Poskytujeme overené služby so skúsenosťami, takže sa na nás môžete úplne spoľahnúť. V prípade záujmu nás kontaktujte s bližšími otázkami alebo s vypracovaním cenovej ponuky.


589 92503 Horné Saliby
tel.: +421915175372

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888