Hľadanie vody pre studne

Hľadanie vody pre studne

Voda z vlastného odberu na pozemku poskytuje výrazné úspory. Realizácia studne začína procesom, akým je hľadanie vody pre studne. Ak túžite po znížení účtov za vodu a po prístupe ku kvalitatívne lepšiemu odberu vody ako z obecného vodovodu, stavte na studňu. Tá vám zaistí rýchly a jednoduchý prístup k vode. Ako takýto odber vody na vašom pozemku nájsť a kde studňu umiestniť, sa dozviete v tomto článku.

Hľadanie vody pre studne v minulosti

V minulosti bol na hľadanie vody pre studne privolaný prútikár, aby študoval vodné toky v danej oblasti a pomocou prútikového nástroja hľadal vhodné miesto na vybudovanie studne. Táto metóda sa osvedčila v mnohých prípadoch.

Prútiková metóda využívaná na hľadanie vody pre studne bola v minulosti síce úspešná, no dnes už nemusí byť. Súčasný vysoký vplyv elektromagnetických polí zo všetkých typov vysielacích staníc a pole generované vysokonapäťovými vedeniami spôsobujú, že metóda hľadania vody na pozemku pomocou prútika môže poskytnúť chybné výsledky.

Ako sa hľadá voda pre studne dnes?

V súčasnosti sú preferované iné metódy aj keď realizátori upozorňujú, že ideálny bod na vŕtanie studne sa nikdy nenájde a nedá sa na sto percent určiť, kde môže byť. Podložné vrstvy nie sú nikdy rovnomerne rozložené, a to je hlavný dôvod, prečo nie je možné nájsť ideálne miesto pre stavbu studne. Moderné spôsoby hľadania vody sa opierajú o geofyzikálne metódy lokalizácie vody. Nevyhnutnosťou pre hľadanie vody pre studne sú hydrogeologické mapy územia, na ktorých základe sa určí miesto výkopu. Mapu je možné vyhotoviť na základe už urobených studní v danej oblasti. Hĺbku, v ktorej sa voda nachádza, je ťažké predpovedať. Sú situácie, keď je studňa vŕtaná veľmi dlho a po vode nie je ani stopa. Potom sa musí celý postup začať od začiatku inde. Tieto techniky sa bežne a často používajú pri hľadaní a lokalizácii podzemných vôd a boli vyvinuté v najsuchších častiach sveta.

Ak proces hľadania vody pre studne stanoví miesto výskytu vody, je nevyhnutné dbať aj na ďalšie podmienky umiestnenia studne. Tá by mala byť v primeranej vzdialenosti od ostatných objektov na pozemku. Studňu je potrebné chrániť pred vstupom rôznych druhov nečistôt. Presné požiadavky na vzdialenosť ustanovuje osobitný predpis. Studňa by mala byť umiestnená 5 metrov od hranice pozemku, 7,5 metra od cestnej priekopy, 15 metrov od zásobníkov odpadu a 30 metrov od kanalizácie.

Hľadanie vody pre studne môže byť náročné nielen po finančnej, ale aj po časovej stránke. Nemrhajte svojím časom a stavte na istotu! Obráťte sa na spoločnosť PAMIRA s.r.o. a zverte budúcnosť studne na vašom pozemku odborníkom, ktorí sa na hľadanie vody pre studne špecializujú. Neváhajte nás kontaktovať ešte dnes. Veríme, že spolu nájdeme ideálne riešenie!

Skliarovo 411 96212 Detva
tel.: +421902343957

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888