Je vŕtanie studní lepším riešením ako napojenie na obecný vodovod?

Je vŕtanie studní lepším riešením ako napojenie na obecný vodovod?

Vŕtanie studní znamená v preklade proces, ktorý zabezpečí získavanie vody. Vďaka vrtu sa môžete osamostatniť od obecnej vodovodnej siete. Domáca hlboká studňa umožní čerpať prirodzene prefiltrovanú vodu z hlbokých vrstiev pôdy. Je možné vyvŕtať takú studňu, ktorá bude osožná dlhé roky? Oplatí sa užívateľovi zvoliť tento typ zdroja vody pre domácnosť? Čítajte ďalej.

Vŕtanie studní s cieľom ušetriť

Studňa je typ zariadenia, ktorého úlohou je umelo zachytávať alebo kontrolovať dostupné vodné cesty. Vŕtanie studní prináša so sebou výhody, a to najmä pri neustálom zvyšovaní mesačných vyúčtovaní, kde je absencia poplatkov súvisiacich s používaním vlastnej vody. Platíte len za vŕtanie, výstavbu inštalácie a elektrinu potrebnú na čerpanie vody z hĺbky. Prvotná investícia sa môže zdať vysoká, no časom zistíte, že vám vrt pomohol ušetriť nemalé finančné prostriedky.

Vŕtanie studní a následné využívanie zdroja vody máva u užívateľov rôzne dôvody. Niektorí sa rozhodnú vyvŕtať studňu a využívať vodný zdroj na polievanie veľkej záhrady. Najčastejšie však investori chcú studňu z dôvodu, že má byť hlavným alebo jedným zo zdrojov vody pre domácnosť. Najlepším riešením pre domácnosti je vŕtanie studní, ktoré sa nazývajú hlboké. Tento typ studní umožňuje voľne čerpať vodu z hĺbky viac ako pätnástich metrov. Čím hlbší vrt, tým čistejšia voda. Pozor, nemusí to tak byť vždy pravidlom. Preto je dôležité pred vrtom vykonať testy podzemnej vody. Vďaka správne vykonanému geologickému prieskumu budete vedieť, aké zvodnené vrstvy sa na vašom pozemku nachádzajú a v akej hĺbke. Tento typ výskumu vám tiež umožní vybrať najlepšie miesto pre studňu.

Vŕtanie studní naslepo nie je rentabilné

Stojí za to vedieť, že zvyčajne je cena za nájdenie vody na základe usmernenia hydrogeológa alebo pútkára nižšia, ako keby ju našla firma, ktorá má studňu stavať. Treba však počítať s tým, že ak sa voda nenájde na mieste, ktoré určí investor na základe spomínaných usmernení, zaplatíte cenu zbytočného vrtu. Preto je najlepšie zadať vrt so stanovením hydrogeologických pomerov jednej firme a nevŕtať tak naslepo.

Vŕtané studne, nazývané aj rúrkové studne, sú o niečo náročnejšie na realizáciu a financie ako kopané studne, keďže vyžadujú použitie špecializovaných prístrojov. Návratnosť investície je však rýchla. Z tohto dôvodu sa oplatí zamestnať na vŕtanie studní profesionálov, ktorí zabezpečia efektívne a spoľahlivé prevedenie realizácie.

Vŕtanie studní je najvhodnejšie nechať na profesionálov. Spoločnosť PAMIRA s.r.o. ponúka komplexné služby vrátane poradenstva, hľadania vody, následného vŕtania studní a čistenia studní. Spokojnosť klientov je pre PAMIRA s.r.o. najdôležitejšia, preto je ponuka firmy široká a veľmi flexibilná – vždy ju prispôsobujeme potrebám klientov. Kontaktujte nás, radi odpovieme na všetky vaše otázky.


Skliarovo 411 96212 Detva
tel.: +421902343957

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888