Čo sú to ložiská?

Čo sú to ložiská?

Ložiská sú súčasťou mechanických zariadení, pričom ich hlavnou úlohou je znižovať trenie pohyblivých časí. Ložiská sa používajú na posuvných i otočných systémoch. Sú súčiastkami pracujúcimi buď na lineárnom systéme alebo na rotačnom systéme. Pri výbere ložísk je potrebné zvážiť ich budúce využitie, ako aj kvalitu použitých materiálov a systému. Pri kúpe ložísk je vždy dobré siahnuť po tých, od overených výrobcov so známkou kvality.

Kde sa používajú ložiska a aké majú vlastnosti?

Ložiská sú podstatnou súčasťou všetkých mechanických zariadení. Ich funkciou je znižovať trenie u pohyblivých častí, ktoré by sa bez ložísk rýchlo opotrebovali. Ložiská fungujú na viacerých systémoch. Pričom na princípe eliminácie trenia za pomoci valivých prvkov fungujú základné jednoduché ložiskové systémy. Sú to napríklad guľôčkové ložiská, ktoré používajú na znižovanie trenia guličky umiestnené v špeciálne upravenom telese, v ktorom je súčasne umožnený ich koordinovaný pohyb. Ložiská majú zaistiť riadený plynulý pohyb u mechanických súčastí. Vďaka nemu je možné účinne predchádzať predčasnému opotrebovaniu či rýchlemu poškodeniu mechanizmov.

Jednými z najpoužívanejších ložísk sú valivé ložiská. Valivé ložiská sa skladajú z viacerých konštrukčných prvkov. Azda najpodstatnejšou súčasťou je kryt s vnútorným členením pre integráciu valivých telies a inštalačné prvky spolu s vonkajším puzdrom. Taktiež sú to valivé telesá navzájom odlíšené tvarovo a konfiguračne. Tieto časti u valivých ložísk sú pritom od seba závislé. Valivé ložiská sa delia podľa smeru pôsobenia samotných valivých telies, a to na axiálne ložiská a radiálne ložiská. Valivé ložiská majú spravidla i ďalšie špecifické vlastnosti a klasifikácie, preto je pred výberom vhodných valivých ložísk vždy dobré poradiť sa s profesionálnym výrobcom či predajcom ložísk.

Poznáte rozdiel medzi axiálnymi a radiálnymi ložiskami?

Radiálne ložiská sú spravidla používanejšie než axiálne ložiská. Zároveň sú radiálne ložiská cenovo výhodnejšie čo je spôsobené najmä ich jednoduchou konštrukciou. Radiálne ložiská sa ďalej delia na guľôčkové ložiská, ihlové ložiská, valčekové ložiská, kužeľové ložiská, súdkové ložiská a toroidné ložiská. Z toho najpoužívanejšie guľôčkové ložiská sú navrhnuté tak, aby vyhovovali radiálnemu zaťaženiu. Konštrukčne podobné valčekovým ložiskám sú ihlové ložiská, avšak ihlové ložiská sú dlhšie, majú menší priemer valivých elementov a sú určené predovšetkým na radiálne zaťaženie. Dva rady valivých elementov sú príznačné pre súdkové ložiská. Na odvod nesúosového zaťaženia sú používané predovšetkým toroidné ložiská. Často používané sú tiež kužeľové ložiská, ktoré majú valivé elementy usporiadané v tvare komolého kužeľa, vďaka čomu dokážu odvádzať zaťaženia v oboch radiálnom i v axiálnom smere.

Na odvádzanie axiálneho zaťaženia sú používané axiálne ložiská. Najčastejšie konštruované pri implementácii rôznych druhov valivých elementov. Pričom najčastejšie sú používané najmä guľôčky, valčeky, ihly a súdky.

Naša spoločnosť GC Trading, s.r.o. v Žiline sa zaoberá komplexnou realizáciou veľkých aj menších projektov predaja, poradenstva a uloženia ložísk a ich príslušenstva. Neváhajte nás kedykoľvek kontaktovať.


285 01311 Lietavská Svinná - Babkov
tel.: +421415005053

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888