Aké zemné práce poznáme?

Aké zemné práce poznáme?

Zemné práce sú v podstate všetky práce, ktoré sa spájajú s prácami, pri ktorých dochádza ku kontaktu a pohybu pôdy a zeminy v mieste staveniska alebo jeho okolí. Do kategórie zemných prác by sa dalo zaradiť niekoľko činností, ako napríklad prevozy zeminy, práce s pôdou, výkopy stavebných jám a iné. Zemné práce sa často rozdeľujú na prípravné zemné práce, hlavné práce a finálne alebo aj dokončovacie zemné práce.

Podľa akých pravidiel by mali prebiehať zemné práce?

Zemné prace sú prácami, ktoré nie je možné vynechať pri žiadnej stavebnej činnosti, zemné práce majú podstatnú úlohu už od samotného odštartovania akejkoľvek výstavby až po obdobie jej ukončenie. Jedná sa pritom o súbor niekoľkých činností, ktoré sa zaraďujú medzi zemné prace a ich kvalita je pre stavebníctvo veľmi dôležitá. Či už plánujete výstavbu rodinného domu alebo iného objektu, najlepším riešením je si vybrať pre vaše zemné práce spoľahlivú firmu, ktorá presne vie ako postupovať a na prácu používa len vysokokvalitnú techniku, a tiež dohliada na bezpečnosť a kvalitný priebeh všetkých zemných prác.

Použitie kvalitnej techniky a spoľahlivých strojov by malo byť pri zemných prácach úplnou samozrejmosťou, kvalitná technika sa postará o rýchly a bezpečný priebeh prác a uľahčí i prácu samotným robotníkom. Technika používaná na zemné práce je vo väčšine prípadov vysokotonážna a náročná na ovládanie či manipuláciu, ide napríklad o nakladače, bagre, rýpadlá či rôzne iné stroje. Je tak dôležité aby tieto zariadenia ovládali len pracovníci s dostatočnými skúsenosťami a certifikáciou pre konkrétny druh zariadenia. Ovládaním neprofesionálnym personálom či svojpomocnou manipuláciou ľahko môže dôjsť k nehode.

Kto dohliada na bezpečnosť zemných prác?

Počas priebehu zemných prácach je podstatné nezabúdať na dodržiavanie všetkých pracovných predpisov a postupovať v súlade so zásadami vyplývajúcimi z protokolu o bezpečnosti práce. Profesionálne firmy na zemné práce svojich zamestnancov pravidelne školia a počas prác používajú ochranné prvky, špeciálnu uniformu a helmy.

Niektoré zemné práce tiež nie je možné vykonať za pomoci strojov, viaceré je potrebné zabezpečiť ručne, napríklad v prípade prác na ťažko dostupných miestach či na miestach, kde sa veľké stroje nezmesti alebo na rizikových miestach. Zabezpečenie bezpečnosti pracovníkov ako i širšieho okolia v okolí staveniska je faktorom, na ktorý by sa nemalo zabúdať. Ak napríklad výstavba prebieha v teréne s narušenou stabilitou, na svahu či iných nebezpečných miestach, k prácam je potrebné pristupovať opatrne a dôsledne.

TIM SK s.r.o. zabezpečuje zemné a výkopové práce v okresoch Zlaté Moravce a Nová Baňa už viac ako 15 rokov. TIM SK s.r.o. ponúka svojim zákazníkom služby v oblasti terénnych úprav a dopravy materiálov. Robíme komplexné riešenia demolačných a konštrukčných prác, či úpravy terénu. Neváhajte nás kontaktovať.


Moravecká 605 /18 95193 Topoľčianky
tel.: +421905346798

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888