Na čo slúži horolezecká technika pri výškových prácach?

Na čo slúži horolezecká technika pri výškových prácach?

Horolezecká technika je kľúčovou časťou výškových prác. Od jej kvality závisí nie len akostné odvedenie práce ale i bezpečnosť pracovníkov a pohodlie pri práci. Na výškové práce je potrebné vyberať si spoľahlivú horolezeckú techniku, ktorá spĺňa nároky potrebné na vykonávanie tejto činnosti. Horolezecká technika musí byť certifikovaná a v dobrom stave. Bez kvalitnej horolezeckej techniky a istenia sa do náročných výškových prác nepúšťajte.

Prečo je kvalitná horolezecká technika dôležitá pri výškových prácach?

Horolezecká technika sa skladá z viacerých častí. Tou najdôležitejšou časťou horolezeckej výstroje je lano, ktoré je medzi horolezcami považované aj za akýsi symbol priateľstva a pre mnohých i symbol bezpečnosti. Kvalita horolezeckého lana je rovnako dôležitá i pri výškových prácach, kedy od lana závisí viacero ďalších faktorov, ako bezpečnosti a stability pracovníkov vo výškach. Lano je zaťažované počas celej doby výškových prác, od začiatku vylezenia na určené miesto práce, cez vyťahovanie, istenie až po spúšťanie na konci práce. Avšak, nie každé lano je vhodné na výškové práce.

Lano je vo všeobecnosti zložené z jadra a opletu. Jadro tvorí nosná s tlmiacou funkciou. Vo vnútri lana je tiež umiestnená identifikačná páska či farebná nitka, na základe ktorej je možné určiť druh lana, rok jeho výroby, priemer a mnoho iných dôležitých informácií. Oplet ochraňuje jadro lana pred mechanickými poškodeniami či fyzikálnymi vplyvmi, ako napríklad pre zvýšenou vlhkosťou, UV žiarením, obrusmi a podobne.

Aké laná sú súčasťou horolezeckej výstroje?

Statické laná sú lanami s nízkou prieťažnosťou, ktorá by nikdy nemala presiahnuť 5%. Práve tieto laná sú používané na výškové práce. Statické laná sú tiež používané v záchranárstve či na speleológiu. Slúžia najmä na spúšťanie, zaisťovanie plochy, vyťahovanie a podobne. Kvôli ich nízkemu dynamickému isteniu sa tieto laná nesmú používať na zachytávanie pádu.

Druhou skupinou lán sú polostatické laná, ktoré do určitej miery dokážu pohltiť pádovú energiu. Používané sú najmä na miestach, kde z určitých dôvodov môže dôjsť k pádu, avšak nemalo by, ako napríklad pri speleológii.

Tretiu skupinu tvoria dynamické laná, ktorých statická prieťažnosť je 8 až 10%. Využívané sú na miestach, na ktorých často dochádza k pádom, nakoľko dokážu poltiť pádovú energiu, napríklad padajúceho lezca, až do úplného zastavenia pádu. Taktiež znižujú rázovú energiu, ktorej je lezec pri páde vystavený. Použité na takéto účely však môžu byť len laná označené normou N 892 a adekvátnym označením.

Naša spoločnosť a X vertical s.r.o. sa už viac ako dvadsť rokov zaoberáme špeciálnymi prácami vo výškach, híbkach či na nie bežne prístupných terénoch. Postaráme sa i o náročnejšie práce, ako napríklad náter striech či iné výškové práce, s ktorými si iní nevedia dať rady. Neváhajte nás kedykoľvek kontaktovať.


Na Lánoch 3365 /17 02601 Dolný Kubín
tel.: +421905111637

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888