Zámková dlažba a rady pri jej správnom výbere

Zámková dlažba a rady pri jej správnom výbere

Zámková dlažba je nadčasový dizajnový prvok. Či už ju použijete na chodník, terasu, altánok, garáž či záhradu. Zámková dlažba je ideálna aj na vybudovanie súkromného parkoviska. Jej tajomstvo tkvie v jednoduchej variabiteľnosti a úžasnej kombinovateľnosti. Zámková dlažba sa totiž prispôsobí akémukoľvek stavebnému štýlu i architektúre vašej nehnuteľnosti.

Prečo sa zámková dlažba vyplatí

Zámková dlažba má prostý príncíp – dlaždice sú umiestnené tak, že ich pohyb je znemožnený ostatnými dlaždicami. Zámková dlažba je pokladaná nasucho, čiže bez lepidla, malty či betónu. To znamená nielen prirodzený odtok vody naspäť do pôdy, ale aj jednouchú opravu. V prípade potreby ju bez problémov rozoberiete a nanovo položíte. Zámková dlažba je navyše mimoriadne odolná voči výčinom počasia, UV slnečnému žiareniu, oderom i mechanickému a chemickému poškodeniu. Môžete si vybrať z rôznych stupňov odolnosti a zaťažiteľnosti v závislosti od účelu použitia. Zámková dlažba vám spoľahlivo vydrží niekoľko rokov. Jej životnosť sa odvíja od štyroch faktorov – správny výber dlažby (mrazuvzdornosť, účel – chodník, parkovisko, podlaha terasy a i., od účelu sa odvíja aj protišmykovosť/hladkosť povrchu), dôsledná príprava podkladu (vybagrovanie/vykopanie, hrúbka štrkového lôžka a na záver dôsledné zašpárovanie zásypovým materiálom), primerané spádovanie a správna údržba.

Zámková dlažba a jej údržba

Zámková dlažba si nežiada špeciálnu údržbu, štandardne postačí obyčajné zametanie a v prípade škvŕn od oleja, napríklad po grilovačke, skúste horúcu vodu so saponátom. Taktiež dostať rôzne špeciálne prípravky na dlažbu. Na odstránenie špiny a usadených zemitých vrstiev sa odporúča aj použitie viacúčelového vysokotlakového čističa. Zámková dlažba je dnes dostupná v mnohých farbách, veľkostiach, vzoroch i tvaroch, čo dáva obrovské množstvo konkrétnych realizácií. Nezabúdajte ani na vhodné ukončenia a obrubníky či palisády, aby zámková dlažba bola stabilná, teda držala v danom tvare a priestore. Tak sa nebude zbytočne posúvať do jednotlivých strán. Je nespochybniteľné, že kvalitne položená zámková dlažba je vynikajúcou investíciou na zveľadenie vašej nehnuteľnosti.

Spoločnosť Prefabetón Diviaky sa zaoberá výrobou a dopravou betónu, betónových zmesí, širokého sortimentu betónových prefabrikátov i výrobou atypických betónových výrobkov. Náš sortiment zahŕňa aj štrk, betonársku oceľ, stavebniny, farby, laky, ako i žľaby, skruže, šachty, panely, obrubníky, tvárnice či dlažby.

1. mája 33 03901 Turčianske Teplice
tel.: +421903421140

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888