Náter striech si vyžaduje čas a kvalitnú prípravu

Náter striech si vyžaduje čas a kvalitnú prípravu

Náter striech by ste rozhodne nemali podceňovať. Pokiaľ vám strecha už dlhšiu dobu dáva najavo, že potrebuje ošetriť, mali by ste zakročiť čím skôr. S náterom strechy sa neoplatí príliš dlho čakať. Pokiaľ sa strecha začne kaziť či korodovať, bude čoraz ťažšie ju spoľahlivo očistiť a zabrániť rozsiahlejším poškodeniam. Staršia krytina, ktorú natriete kvalitnou farbou na strechu má často krát oveľa dlhšiu životnosť než súčasná moderná krytina.

Náter strechy pozostáva z niekoľkých krokov

Náter strechy je špecifickou činnosťou, na ktorú je potrebné sa dobre pripraviť, vyhradiť si potrebný čas na jeho prípravu a realizáciu alebo osloviť odborníkov, ktorí sa o všetko postarajú. Najdôležitejšia je správna príprava strechy pred náterom, od tejto prípravy neskôr závisí životnosť a funkčnosť použitého náteru. V podstate platí, že príprava strechy na náter tvorí až 60% jej životnosti.

Pri správnom postupe je potrebné najskôr ohodnotiť aktuálny stav strechy. Dôkladne si všimnúť poškodené časti, koróziu, znečistenia, olupujúci sa pôvodný náter či iné defekty, ktoré časom na streche mohli vzniknúť a ani o nich neviete. Na zistenie stavu pôvodného náteru môže pomôcť aj jednoduchý test. Jednoducho špachtľou vyryte mriežku, zhruba v pomere 15 x 15 cm, následne na ňu prilepte lepiacu pásku a silno ju strhnite. Pokiaľ vám na lepiacej páske zostane viac než 20% pôvodnej farby, bude potrebné vykonať nový náter strechy.

Prečo treba staré nátery odstrániť až na plech?

Staré nátery treba úplne odstrániť až na pôvodný plech tak, aby nová farba mohla úplne priľnúť k povrchu plechu a nezačala sa v krátkom čase ošupovať spolu s tou pôvodnou. Starú farbu odstránite odstraňovačom starých náterov alebo ich môžete zoškrabať drôtenou kefou či špachtľou. Pre uľahčenie práce môžete farbu odstrániť aj pomocou vibračnej brúsky či rotačnej kefy osadenej do uhlovej brúsky.

Nezabudnite tiež vždy pred novým náterom odstrániť hrdzu, ktorá by mohla narobiť poriadnu šarapatu. Tiež vymeňte zhrdzavené klince a opravte i malé defekty strešným tmelom. Následne strechu zameťte a dôkladne umyte špeciálnym čističom na strechy. Nezabudnite na použitie odhrdzovaču a základovej farby na strechu pred samotným náterom.

Potom už len stačí vybrať vhodnú farbu tak, aby korešpondovala s vašim domom či stavbou, a tiež s materiálom, z ktorého je strecha vyrobená. Pokiaľ chcete mať istotu, že vaša strecha bude naozaj kvalitne natretá a vydrží desiatky rokov, prácu zverte do rúk overeným odborníkom, ktorí presne vedia ako postupovať.

a X vertical s.r.o. sa už viac ako dvadsť rokov zaoberáme špeciálnymi prácami vo výškach, híbkach či na nie bežne prístupných terénoch. Z radosťou sa postaráme i o náročnejšie práce, ako napríklad náter striech či iné výškové práce, s ktorými si iní nevedia dať rady. Za kvalitu našej práce ručíme. V prípade akýchkoľvek otázok nás neváhajte kontaktovať.

Na Lánoch 3365 /17 02601 Dolný Kubín
tel.: +421905111637

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888