Búracie práce a ich preventívne opatrenia i náležitosti

Búracie práce a ich preventívne opatrenia i náležitosti

Búracie práce sú zvyčajnou súčasťou novovýstavby či rekonštrukčných prác. Pred začatím, ako aj počas ich priebehu je nevyhnutné dodržiavanie niekoľkých pravidiel a nariadení. Tie zabezpečia, že búracie práce prebehnú plynulo, s ohľadom na maximálnu bezpečnosť na stavenisku i v okolí, a čo je najdôležitejšie – bez ohrozenia majetku či osôb. Na čo si teda dávať pozor, aby sa búracie práce nevymkli spod kontroly?

Búracie práce nechajte na odborníkov

Búracie práce zverte do rúk profesionálnej firme, pretože tá zariadi všetky potrebné náležitosti a nevyhnutnosti, ktoré povedú k ich plynulému priebehu. Na úplnom začiatku si búracie práce žiadajú niekoľko preventívnych opatrení. Patrí medzi nich uskutočnenie prieskumu stavu daného objektu a blízkeho okolia, zistenie stavu dotknutých susedných objektov a vypracovanie technologického postupu, ktorý zaistí bezpečnosť pri práci. Dôležitým krokom je aj odpojenie od inžinierskych sietí, t. j. plyn, elektrina, voda, kanalizácia atď. Búracie práce sa nemôžu realizovať, ak daný priestor nie je viditeľne vymedzený, označený a zabezpečený (vstupy, výstupy, zostupy a vjazdy do objektu a jeho okolia). Je niekoľko spôsobov, ako ho zabezpečiť. K štandardným riešeniam patrí vylúčenie prevádzky, stráženie priestoru, použitie vhodnej záchytnej či ochrannej konštrukcie, príp. lešenia so záchytnými sieťami (na prípadné pády). Búracie práce a ich priestor je nevyhnuté zabezpečiť proti vstupu nepovolaných osôb. Niekedy postačí oplotenie, inokedy sa k nemu pridáva aj strážna služba či iný vhodný spôsob.

Búracie práce a ich priebeh

Keďže búracie práce vytvárajú dosť prachu, tak na zníženie prašnosti sa odporúča zabezpečiť dobrý zdroj vody. Ak búracie práce zasahujú do nosných konštrukcií, je potrebný statický posudok. Búracie práce nemajú viesť k ohrozeniu vedľajších objektov. Firma, ktorá búracie práce vykonáva, by mala mať na zreteli nielen správne odstránenie vybúraného materiálu, ale aj jeho uskladnenie. Našťastie, čoraz viac spoločností, ktorých portfólio zahŕňa búracie práce, garantuje nielen odvoz stavebného odpadu, ale aj jeho recykláciu. Tá často vedie k zhodnocovaniu či spätnému využívaniu stavebného odpadu. Táto činnosť významne prispieva k zníženiu zaťaženia jednotlivých zložiek životného prostredia a tiež aj k šetreniu prírodných surovinových zdrojov. Jedna rada na záver, ak plánujete búracie práce, vyberte si firmu, ktorá na svoju prácu poskytuje záruku.

Spoločnosť STAVOSTROJ sa už od roku 1997 sústreďuje na zemné a búracie práce, ako aj na recykláciu stavebného odpadu. Ak hľadáte kvalitného partnera pri stavebných prácach, opravách, preprave nadrozmerného nákladu, cestnej nákladnej doprave v rámci celej Európy, zámočníctve, zváraní či servise stavebných mechanizmov a strojov, oslovte nás.

1362 96201 Zvolenská Slatina
tel.: +421905632882

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888