Čistenie komínov – nevyhnutné pre ich bezpečné fungovanie

Čistenie komínov – nevyhnutné pre ich bezpečné fungovanie

Pravidelné čistenie komínov by malo byť povinnou činnosťou každého majiteľa vykurovacích zariadení napojených na komínové prieduchy. Vykurovacie zariadenia sú závislé od správne udržiavaných komínov. Zanedbané komíny a upchaté prieduchy sú neraz príčinou požiarov budov.

Čistenie komínov od sadzí a dechtu

Efektívne čistenie komínov je povinnosťou každého majiteľa bytového domu. Pri spaľovaní dreva alebo uhlia vzniká veľké množstvo sadzí, ktoré sa hromadia na stenách vnútorných komínov. Takto znečistené časti vážne ohrozujú zdravie a život osôb zdržiavajúcich sa v miestnostiach, kde sú umiestnené vykurovacie zariadenia. 

Zanedbanie čistenia komínov môže mať veľmi vážne následky. Nečistený komín nedokáže efektívne odvádzať spaliny mimo objekt a v takýchto prípadoch vypovedá svoju funkciu. Naopak, čistý, neupchaný dymovod po celej dĺžke zabráni požiaru sadzí. 

Ako efektívne čistiť komíny svojpomocne?

Čistenie komínov sa nezaobíde bez špeciálneho náradia. K tejto činnosti je potrebná komínová kefa, ktorú kúpite v predajniach ponúkajúcich vybavenie pre pokrývačov a kominárov. 

Komínová kefa je určená na čistenie komínov, pričom nejde o obyčajnú kefu. Toto náradie má niekoľko kilogramové závažie v tvare gule, ktoré je pripevnené na kefu. Oceľové lanko, ktoré sa spúšťa spolu s kefou a závažím dolu komínom umožňuje zbaviť sa sadzí a iných ľahko odstrániteľných nečistôt. Mechanické čistenie komína kefou má za následok odstránenie sadzí, no s dechtom si poradí oveľa horšie. Takéto čistenie komínov, pokiaľ je realizované pravidelne a bez problémov, zvládne každý majiteľ svojpomocne, bez potreby pomoci odborníka.

Koľkokrát do roka treba čistiť komíny?

Ako často by malo byť realizované čistenie a kontrola komínov? Opýtali sme sa na to odborníkov, ktorí odporúčajú, že kontrola komína v dome by sa mala vykonávať aspoň 4 krát počas celého kalendárneho roka. Vďaka takýmto pravidelným kontrolám komína máte istotu, že vykurovací systém a komínové prieduchy fungujú efektívne. Zároveň takto šetríte palivo, pretože vyčistené prieduchy nespotrebúvajú príliš veľa paliva a zamedzujete vznik požiaru.

Čo sa týka čistenia komínov, to by sa malo vykonávať aspoň dvakrát ročne. Čistenie komínov by malo prebiehať pred a po skončení vykurovacej sezóny. Potom by sa mal komín vyčistiť, zbaviť sa sadzí a iných chemických zlúčenín. Pravidelné ometanie zvyškov sadzí alebo nespálených palivových materiálov zo stien komína umožňuje vyhnúť sa nepríjemnej situácii v podobe úplného zlyhania komínových prieduchov.

Naša firma Tomáš Halász - T.Rex Kominárstvo sa zaoberá kominárskymi službami, frézovaním komínov, výrobou komínových systémov a výrobou komínových vložiek. Zabezpečíme pre vás profesionálne čistenie komínov a kotlov vrátane strojového čistenia komínov od nánosov dechtu. Naša spoločnosť je taktiež oprávnená vykonávať odborné prehliadky a odborné skúšky komínov, ktoré realizujeme pomocou inšpekčnej kamery až do 40 m spolu so záznamom. Ozvite sa nám a objednajte si naše služby.

Kupeckého 365 /2 04001 Košice
tel.: +421901704774

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888