Guľatina na výstavbu – viete ako si vybrať?

Guľatina na výstavbu – viete ako si vybrať?

Guľatina je pomenovaním pre drevené materiály získané priečnym delením kmeňa. Drevo, ktoré je určené na stavebné práce či pre využitie v stavebníctve sa všeobecne rozdeľuje na guľatinu a stavebné rezivo. Guľatinu predstavujú kusy dreva, ktoré sú získané počas procesu ťažby v lesoch. Guľatina je následne využiteľná pre rozličné stavebné práce. Najčastejšie je používaná pri výstavbe krovov či pri realizácii striech.

Aké vlastnosti by mala mať guľatina, ktorú použijete na stavebné účely?

Na stavebné účely je potrebné vyberať vysokokvalitnú guľatinu. Kedysi bola guľatina z lesa zvážaná s kôrou, ktorú bolo potrebné takmer okamžite odstrániť a drevenú guľatinu ďalej udržiavať v špeciálnych podmienkach. Jej kvalitu aj vzhľad mohla ovplyvniť vlhkosť, teplo či priame slnečné žiarenie. Dnes je bežné, že sa guľatina nechá uložená v lese, kým nevyschne do požadovanej hodnoty nakoľko procesy jej spracovania sa výrazne zlepšili.

Guľatinu nie je možné použiť, ako sa hovorí, v surovom stave. Čiže po spílení stromu musí nejaký čas ležať, až kým nevyschne do potrebnej miery tak, aby mohla byť ďalej použitá v stavebníctve. Mokrá guľatina nie je pre stavebné konštrukcie použiteľná. Čerstvá guľatina má výrazne horšie vlastnosti, je menej pevná a stabilná. Naopak guľatina, ktorá vyschla do potrebnej miery je vysoko odolná, pevná a maximálne stabilná. Preto je potrebné guľatinu vždy nakupovať od overeného predajcu, ktorý pri ťažbe aj pri spracovaní guľatiny postupuje v súlade s požadovanými pracovnými postupmi.

Kde môžete využiť guľatinu v stavebníctve?

Drevo, ako aj samotná guľatina sú využívané v stavebníctve už od nepamäti. Guľatina je nečastejšie používaná na krovy či pri výstavbe striech. Je typická svojou akostnou dĺžkou, pevnosťou a tvarom, s ktorým je v stavebníctve priaznivé narábať. Okrem guľlatiny je pre konštrukčné práce používané aj stavebné rezivo. Stavebné rezivo tvoria výrobky z dreva, ktoré sú narezané do požadovaných rozmerov. Stavebným rezivom sú napríklad dosky, hranoly či stavebné trámy.

Guľatina je najčastejšie vyhotovená zo smrekového dreva. Práve smrek je drevom, ktoré má pre stavebné účely mimoriadne priaznivé vlastnosti. Dôležité je však použiť guľatinu z kvalitného a zdravého smreku. Uistiť sa je tiež potrebné či je smreková guľatina vyschnutá do požadovaných hodnôť. S tým všetkým vám poradí spoľahlivý predajca dreva, guľatiny či stavebného reziva.

Naša spoločnosť BAKO Trade, s.r.o. vám ponúkame na predaj stavebné smrekové rezivo a krovy na mieru podľa požiadaviek klienta. Nájdete nás v areáli Alpox na ul. v Topoľčanoch. V prípade otázok nás kontaktujte emailom alebo telefonicky. Sme tu pre vás.

Dopravná 2735 95501 Topoľčany
tel.: +421915470162

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888