Práce vo výškach – aké pravidlá treba dodržiavať?

Práce vo výškach – aké pravidlá treba dodržiavať?


Práce vo výškach si vyžadujú nielen značnú dávku odvahy, ale aj dodržiavanie prísnych opatrení. Výškové práce neraz končia ťažkým ublížením na zdraví, zhoršením zdravia, v horšom prípade aj stratou života. Ako chrániť seba a svojich zamestnancov, aby sa eliminovalo riziko vzniku úrazu?

Ako sa pripraviť na práce vo výškach?

Nielen vhodné vybavenie, ale aj dodržiavanie pravidiel BOZP môže zamedziť vzniku nepríjemnej a života ohrozujúcej situácii na pracovisku. V prvom rade je potrebné, aby každý, kto ide vykonávať práce vo výškach vedel, do čoho ide. Okrem toho musí zamestnanec, resp. vykonávateľ pred začatím odbornej činnosti splniť špecifické požiadavky a podmienky. V prípadoch, keď sa práca vykonáva vo výške presahujúcej 2 metre je potrebné vybaviť zamestnanca osobnými ochrannými pracovnými prostriedkami na ochranu pred pádom.

Každý, kto sa chystá vykonávať práce vo výškach by mal dopredu poznať zdravotné a bezpečnostné predpisy, bezpečnostný protokol, poradie, v akom sa práca musí vykonať a mal by byť, ako sme vyššie spomínali vybavený potrebnými ochrannými prostriedkami. Dopredu by sa mali taktiež analyzovať riziká, ktoré môžu v priebehu realizácie výškových prác nastať. Nevyhnutná je tiež kontrola technického stavu a stability výškovej konštrukcie. Každý zamestnávateľ by tiež mal sám vedieť odhadnúť schopnosti zamestnancov pre vykonávanie prác vo výškach a tiež by mal vedieť správne posúdiť riziko.

Výbava pri práci vo výškach?

V prípade, že je zamestnanec spôsobilý na výkon pre práce vo výškach, musí byť vybavený osobnými ochrannými prostriedkami, ako je prilba, bezpečnostné topánky, bezpečnostný pás, tlmiče s bezpečnostnou šnúrou a nevyhnutný je aj postroj.

Okrem osobných ochranných prostriedkov je potrebné zabezpečiť miesto výkonu. Podľa predpisov by mala byť každá plocha presahujúca výšku 1 meter nad zemou, na ktorej zamestnanec stojí alebo po ktorej kráča, zabezpečená zábradlím, ktoré by malo byť vysoké minimálne 1,1 m. Zamestnávateľ alebo objednávateľ by mal práce vo výškach zabezpečiť ochrannými sieťami, ktoré poskytujú mimoriadne účinnú ochranu. Inštalácia ochranných sietí nevyžaduje špeciálne zručnosti a je pomerne jednoduchá. Je to odolná ochrana, ktorá je schopná udržať aj človeka. Pri výstavbách budov sú používané lešenia, ktoré majú obvykle niekoľko úrovní, preto je nevyhnutné, aby bol prechod medzi poschodiami lešenia zabezpečený schodmi. Aj pri nižších výstavbách do 4 metrov sa odporúča zvoliť formu lešenia.

Hľadáte firmu, ktorá ponúka výškové práce horolezeckou technikou všetkého druhu? Spoločnosť a X vertical s. r. o. zabezpečí pre vás práce vo výškach, ako napríklad umývanie okien, opilovanie stromov, pomocné stavebné práce, nátery či čistenie striech a fasád. Naše služby poskytujeme na celom Slovensku aj v zahraničí. Neváhajte sa na nás obrátiť.

Na Lánoch 3365 /17 02601 Dolný Kubín
tel.: +421905111637

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888