Ako chovať včelstvá? Na tieto pravidlá by nemali zabúdať začínajúci včelári

Ako chovať včelstvá? Na tieto pravidlá by nemali zabúdať začínajúci včelári


Včelstvá, teda spoločenstvá včiel, ktoré tvorí kráľovná, robotnice a trúdy, majú v prírode nezastupiteľné miesto. Včely pri svojej tvrdej práci zbierajú nektár a v rámci toho opeľujú kvety. Včelstvá majú vo svojich úľoch aj včelári, ktorí za svoju starostlivosť získavajú od včiel včelie produkty. Včelárenie má však svoje zásady. Tie je potrebné splniť skôr, ako sa do tejto činnosti začínajúci včelár vôbec pustí.

Získať včelstvá a starať sa o ne nie je len tak. Čo je dôležité?

Starostlivosť o včelstvá na svojom pozemku vyžaduje predovšetkým kvalitné informácie a preniknutie do tajov života včiel. Pomôcť môžu včelárske weby, galéria obrázkov či videá. Po absolvovaní tohto kroku môžu prísť na rad ďalšie, ako napríklad výber správneho stanovišťa a včelárskeho vybavenia. Priblíženie sa medzi včelstvá umožní ochranné včelárske oblečenie a včelárske potreby. Nemenej podstatný je výber úľa, s čím súvisia aj úľové váhy na sledovanie zmien odohrávajúcich sa v úli.

Až po splnení týchto úloh prichádza na rad zaobstaranie včiel. Včelstvá sa dajú zakúpiť, čo je pre začínajúceho včelára najjednoduchšie. Skúsenejší si vedia roj odchytiť v prírode. Následne je dôležitá pravidelná starostlivosť o včely. Vyžaduje si dostatok informácií a adekvátne reagovanie na ich potreby. Včelstvá možno mať pod kontrolou aj vďaka úľovým váham. Mobilná aplikácia upozorňuje na výkyvy hmotností a teplôt, zaznamenáva históriu meraní a zvyčajne má aj ďalšie praktické funkcie pre včelára.

Pri chove včelstiev je nevyhnutné riadiť sa legislatívou

Včelstvá v úľoch prinášajú osoh nielen včelárovi, ale aj životnému prostrediu. Treba však myslieť na to, že chov včiel má svoje pravidlá, ktoré sú upravené platnou legislatívou. Okrem registrácie do Centrálneho registra chovateľov včiel a stanovíšť včelstiev SR, musia byť včelstvá nahlásené na Regionálnu veterinárnu a potravinovú správu. Dôležitý je uviesť, napríklad počet včelstiev či charakter chovu. V kompetencii tejto inštitúcie je povolenie chovu včiel.

Spoločnosť DomAtom, s. r. o. v Dlhých Strážach ponúka hobby i profesionálnym včelárom úľové váhy, ktoré sa dajú pohodlne prepojiť s mobilnou aplikáciou. Zabezpečenie včelstva a sledovanie zmien odohrávajúcich sa v úli je tak oveľa jednoduchšie. Ak potrebujete získať bližšie informácie, neváhajte nás kontaktovať, alebo navštívte našu webovú stránku.

Dlhé Stráže 133 05401 Dlhé Stráže
tel.: +421951590800

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888