Výdavky na kúrenie ušetria i odvzdušnené radiátory

Výdavky na kúrenie ušetria i odvzdušnené radiátory


Zvyšujúce sa ceny energií nútia ľudí hľadať čo najviac tipov na ich šetrenie. Radiátory v tom zohrávajú jednu z najdôležitejších úloh. Ich pravidelná revízia, správny výber a umiestnenie v priestore často dokážu v závislosti od rozlohy vykurovanej plochy do roka ušetriť desiatky až stovky eur. Vyskúšajte triky, ktoré vám pomôžu usporiť financie z rodinného rozpočtu.

Radiátory nikdy nevypínajte

Mnohí robia veľkú chybu v tom, že pri odchode do práce alebo na pobyt úplne vypnú radiátory. Kvôli tomu klesne teplota v miestnostiach na minimum a steny sú veľmi studené. Po návrate domov trvá dlho, pokiaľ sa vám izby zohrejú a v konečnom dôsledku tak spotrebujete oveľa viac energie. Vhodnejším riešením je nechať radiátory na nižšom stupni a temperovať tak priestor.

Vetrajte krátko a často

To isté pravidlo platí v prípade vetranie. Ani vtedy nevypínajte radiátory, pretože by zase trvalo veľmi dlho, pokiaľ by sa rozohriali. Namiesto toho vetrajte krátko a intenzívne. Otvorte okno a balkón dokorán a po piatich minútach ich zatvorte. Opakujte to párkrát do dňa. Vzduch sa vymení, ale teplota prudko neklesne.

Odvzdušnenie radiátorov

Na začiatku sezóny pravidelne odvzdušnite radiátory. Vďaka tomu v nich bude lepšie cirkulovať voda a miestnosť sa vykúri podstatne rýchlejšie. Na ústrednom kúrení v domoch robte pravidelnú revíziu. Poraďte sa s odborníkmi aj o stave radiátorov, či by nebolo dobré časom ich vymeniť za modernejšie a úspornejšie typy.

Rôzne teploty v rôznych miestnostiach

Najvyššia teplota by mala byť v miestnosti, kde sa najviac zdržiavate. Zvyčajne to býva obývacia izba. V kuchyni dajte termostat na radiátoroch na nižší stupeň, pretože si ju pravidelne vykúrite aj počas varenia. Ani v spálni by ste nemali mať viac ako 21 stupňov, pretože vtedy je nočný spánok kvalitnejší. Ak máte radiátory na chodbe, túto miestnosť iba temperujte.

Pred radiátormi nemôžu byť žiadne predmety

Občas sa snažíme radiátory prekryť iným nábytkom, aby nám nekazili dizajn izby. Lenže v skutočnosti by mal byť priestor pred nimi voľný, aby sa do miestnosti dostalo čo najviac tepla a rýchlejšie sa vykúrila. Rovnako ani nikdy neukladajte nič na vrch radiátorov.

Firma JOPAS s.r.o. z Michaloviec poskytuje služby v oblasti kúrenárskych a vodárenských prác. Špecializujeme sa na dodávku, montáž a opravu vykurovacích a kanalizačných systémov. Vďaka našim skúsenostiam ponúkame vysoko kvalitnú prácu za prijateľné ceny. Zákazníci z Prešovského a Košického kraja nás v prípade záujmu môžu kontaktovať prostredníctvom kontaktného formulára alebo emailom.

S. H. Vajanského 65 07101 Michalovce
tel.: +421915900595

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888