Je práškové lakovanie ekologické?

Je práškové lakovanie ekologické?


Práškové lakovanie je v dnešnej dobe naozaj populárne. Je určené na pokrytie vybraného typu povrchu farbou. Na tento proces sa používa špeciálna prášková farba, ktorá sa vyznačuje trvanlivosťou a hladkosťou ako aj odolnosťou voči mechanickým faktorom. Je tento spôsob náteru ekologický? Dozviete sa v článku.

Práškové lakovanie – lakovanie bez škodlivín

Aj keď sa môže zdať, že práškové lakovanie škodí, opak je pravdou, pretože tento proces je naozaj ekologický a šetrný k prírode aj okoliu. Na práškové lakovanie sa používajú práškové farby, ktoré neobsahujú žiadne škodlivé látky pre ľudí, zvieratá a životné prostredie. Tieto farby sú certifikované a môžu prísť do styku s pitnou vodou aj potravinami. Ekologické práškové farby sa vyznačujú vysokou životnosťou, recyklovateľnosťou a homogenitou. Málokto tiež vie, že sú odolné aj proti vlhkosti a slnečnému žiareniu.

Postupy, aké prebiehajú v rámci procesov lakovania zabraňujú uvoľňovaniu prchavých zlúčenín. Práškové lakovanie je realizované v špecializovaných kabínach, vďaka ktorým nevzniká žiadny odpad a všetky častice sa dajú opätovne aplikovať. Veľkou výhodou celého procesu je okrem iného absencia negatívneho vplyvu na životné prostredie. Kabína práškového lakovania sa dá jednoznačne označiť za „srdce“ každej lakovne. Práve tu sa natieračské práce vykonávajú profesionálne a bezpečne. Dá sa povedať, že práškové lakovanie je ekologické nielen vďaka používaným farbám, ale veľkou mierou prispievajú k tomu aj kabíny.

Funkcie práškových lakovacích kabín

Kabína v práškovej lakovni plní počas celého procesu veľmi dôležité funkcie. Okrem toho, že v nej prebieha nanášanie práškových farieb, jej úlohou je chrániť okolie pred prítomnosťou látok s výbušnou koncentráciou. Okrem toho kabína zabezpečuje, že sa miestnosť nezapráši. Ďalším benefitom kabíny je obnova práškovej farby, vďaka čomu je celý proces efektívnejší a hospodárnejší. Schopnosť obnovy farieb kabíny je hlavný dôvod, prečo sú takéto nátery ekonomickejšie ako tradičné nátery. Okrem toho v práškovej kabíne vzniká oveľa menej odpadu, preto sú aktivity v tejto oblasti oveľa menej škodlivé pre životné prostredie.

Na to, aby práškové lakovanie v kabíne prebehlo bezproblémovo, mala by byť účinne uzemnená. Nanášanie náterov totiž prebieha pomocou elektrostatických procesov. V prípade, že uzemnenie nie je dostatočne vykonané, môže dôjsť k znehodnoteniu farieb. Každá takáto kabína musí mať účinný ventilačný a filtračný systém. Ventilátor zaisťuje bezpečnosť zamestnancov a odvetrávanie a zabraňuje prenikaniu farieb von. Filtračný systém slúži na regeneráciu nespotrebovanej farby. V súčasnej dobe sú vyrábané automatické práškové lakovacie kabíny, ktoré nevyžadujú manuálnu činnosť človeka. Využívajú množstvo inovatívnych riešení, ktoré ovplyvňujú vysokú účinnosť lakovania a umožňujú efektívne a presné priemyselné lakovanie ocele.

Naša spoločnosť LHS s.r.o. sa realizuje v oblasti profesionálneho práškového lakovania už niekoľko rokov. Okrem týchto prác ponúkame aj odborné poradenstvo súvisiace s výberom vhodnej farby. V prípade záujmu nás prosím kontaktujte. Cenovú ponuku spracujeme do 24 hodín od zaslania požadovaných informácií od zákazníka.

Pivovarská 2 91904 Smolenice
tel.: +421905796830

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888