Povrchová úprava kovov a jej typy povrchov

Povrchová úprava kovov a jej typy povrchov


Povrchová úprava kovov vykonaná práškovým náterom vzniká nanesením práškovej farby na vodivý povrch. Na tento účel sa používa metóda elektrostatického alebo elektrokinetického striekania. Takto získaný povlak sa podrobí zahrievaniu a polymerizácii. Práškové farby sú odolné voči mechanickému poškodeniu, teplotným zmenám, korózii a chemikáliám. Aké typy povrchov možno získať práškovým lakovaním?

Povrchová úprava kovov - druhy práškových náterov

Podľa druhu použitej farby sa práškové farby delia na termoplastické a termosetové. Oba typy sú založené na termoplastických a termosetových živiciach, vďaka ktorým nadobúdajú ochranné a dekoratívne vlastnosti. Povrchová úprava kovov práškovaním je proces, pomocou ktorého vieme získať takmer akúkoľvek farbu povlaku, vrátane transparentných lakov a rôznych stupňov lesku.

Povrchová úprava kovov môže byť vykonaná farbami viacfarebnými, bezfarebnými, fluorescenčnými, fotoluminiscenčnými, kovovými, štrukturálnymi a pod. Viacfarebne striekané povrchy vychádzajú z dvoch kontrastných farieb aplikovaných súčasne, zvyčajne na čiernom podklade. Umožňujú dosiahnuť rôzne efekty: patinu, hrdzu, tepanie, žilky, gradient, holografické, perleťové a metalické. Bezfarebná povrchová úprava kovov je jednou z najodolnejších voči poveternostným vplyvom, a preto sa najčastejšie využíva ako ochranná funkcia najmä pri predmetoch určených na vonkajšie použitie. Fluorescenčné nátery obsahujú dva typy pigmentov, a to fluorescenčné a perleťové. Sú stredne odolné voči ultrafialovému žiareniu. Fotoluminiscenčné povrchové farby majú schopnosť absorbovať svetlo, ktoré potom vyžarujú. Zvyčajne sa používajú na označovanie vozidiel a pri výrobe dopravných značiek. Kovové povlaky obsahujú hliník, meď, nehrdzavejúcu oceľ a mosadz. Používajú sa ako na zakrytie architektonických prvkov, tak aj prvkov interiérového dizajnu. Štrukturálne nátery môžu reprodukovať rôzne efekty, ako je pomarančová kôra alebo brúsny papier. Vrásčitá povrchová úprava kovov predstavuje nátery, ktoré sú odolné voči oderu a vyznačujú sa značnou tvrdosťou.

Výhody a nevýhody práškovej povrchovej úpravy kovov

Výhodou práškového lakovania je možnosť rovnomerného pokrytia kovových povrchov. Okrem estetických benefitov má táto povrchová úprava kovov náter, ktorý je veľmi trvanlivý a odolný voči oderu a mechanickému poškodeniu. Vďaka tomu môžu takto natreté prvky vyzerať bezchybne po mnoho rokov. Dôležité je, že pri práškovom lakovaní sa nepoužívajú žiadne chemické látky, čo z neho robí ekologicky bezpečné riešenie. Ďalšou výhodou je efektivita a schopnosť natrieť veľké kovové plochy v krátkom čase.

Nevýhodami práškovania je potreba špeciálneho vybavenia vo forme striekacej pištole a špeciálnej pece na polymerizáciu farby. To prakticky znemožňuje vyrobiť si takýto povrch svojpomocne alebo je to spojené s nutnosťou zakúpiť či zapožičať si potrebné vybavenie, čo nie je lacné.

Zverte práškovanie do rúk odborníkov. Naša firma LHS s.r.o. sa niekoľko rokov zaoberá povrchovou úpravou kovov práškovými vypaľovacími farbami. Ozvite sa nám a my vám zabezpečíme práškovanie, ktoré je v súčasnosti tou najhospodárnejšou a k životnému prostrediu najšetrnejšou technológiou.

Pivovarská 2 91904 Smolenice
tel.: +421905796830

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888