Povrchová úprava kovov – práškové lakovanie

Povrchová úprava kovov – práškové lakovanie


Povrchová úprava kovov vykonávaná metódou práškového lakovania spočíva v striekaní elektrostaticky nabitej farby vo forme prášku. Daný prvok sa strieka pomocou vhodnej aplikácie alebo práškovej pištole. Farba priľne k natretému prvku a následne sa vytvrdzuje v špecializovaných peciach/sušiarňach. Celý proces je veľmi rýchly, do niekoľkých hodín od spustenia procesu je namaľovaný prvok pripravený na odovzdanie príjemcovi. Prečítajte si, prečo je táto povrchová úprava kovov taká obľúbená.

Povrchová úprava kovov – účinná antikorózna ochrana

Tradičná povrchová úprava kovov má veľa nevýhod, pretože vrstva, ktorá sa nanáša štetcom alebo pištoľou väčšinou nie je rovnomerná. Okrem toho sa nedá vždy dostať do všetkých štrbín, čo spôsobuje koróziu pomerne rýchlo. Samotný proces nanášania je jednoduchý, no po niekoľkých rokoch sa farba lúpe a praská. Potom musíte povrch znova vyčistiť a naniesť novú vrstvu.

Povrchová úprava kovov metódou práškového lakovania väčšinu spomenutých nedostatkov odstraňuje. Pri správnej príprave povrchu a výbere prášku môže ostať povrch lakovaného kovu bez poškodenia až 25 rokov. Okrem dlhoročnej funkčnosti je takto ošetrený povrch v porovnaní s mokrým lakovaním rovný. Polyesterové, epoxidové alebo polyuretánové farby sa nanášajú elektrostatickým striekaním na uzemnený kov, ku ktorému priľnú. Konečným štádiom je vytvrdnutie farby, teda polymerizácia. Tá prebieha v lakovacej peci. Náter v nej v priebehu 15 až 60 minút zgelovatie a následne vytvrdne.

Ochrana závisí od druhu farby povrchovej úpravy kovov

Povrchová úprava kovov práškovým lakovaním vytvorí výsledný náter, ktorý je odolný a zachováva si pôvodnú farbu po mnoho rokov. Predmet sa vďaka povrchu stáva odolným voči ľahkému mechanickému poškodeniu a je odolný voči korózii. V prípade, že sú pri lakovaní použité vonkajšie práškové farby, kov je chránený aj voči rôznym poveternostným vplyvom.
Úroveň odolnosti proti korózii závisí od výberu správnej farby pre vonkajšie alebo vnútorné použitie. Pre lepšiu ochranu sa pred samotnou vrstvou použijú vhodné základné farby. Základné nátery môžu byť prispôsobené na lakovanie hliníka, ocele alebo pozinkovanej ocele a niektoré obsahujú vysoký obsah zinku. Ak je povrchová úprava kovov vykonaná správne a farba je rovnomerne rozmiestnená, blokuje prenikanie kyslíka a vody, čo zabraňuje vzniku korozívneho prostredia.

Ak hľadáte spoločnosť, ktorá vykonáva práškovú povrchovú úpravu, LHS s.r.o. je správnou voľbou. Už roky sa venujeme povrchovej úprave kovov práškovými vypaľovacími farbami, pretože vieme, že táto metóda je najhospodárnejšou a k životnému prostrediu najšetrnejšou. Nechajte práškovanie na odborníkov! Neváhajte nás kontaktovať!

Pivovarská 2 91904 Smolenice
tel.: +421905796830

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888