Taxík – čoraz obľúbenejšia forma prepravy

Taxík – čoraz obľúbenejšia forma prepravy


Taxík umožňuje rýchlo a jednoducho sa pohybovať po meste. Vďaka nemu nepotrebujete vodičský preukaz ani vlastné auto, aby ste sa dostali na konkrétne miesto vo zvolenom čase. V súčasnosti je možné túto formu cestovania využiť bez ohľadu na deň či čas – taxikári ponúkajú svoje služby aj v noci. A čo viac, vodiči mesto väčšinou veľmi dobre poznajú a sami si vedia vybrať tú najlepšiu trasu. Čo by mal každý taxík obsahovať a spĺňať sa dozviete v článku.

Taxík a jeho povinná výbava

Podľa predpisov musí mať taxík taxameter. V súčasnosti funkciu taxametra preberajú mobilné aplikácie (napr. aplikácia Bolt driver). Ďalšou podmienkou je vstavaná registračná pokladnica alebo elektronická registračná pokladnica, či jej virtuálna náhrada, ktorá je od júla 2019 v systéme eKasa. Taxík musí umožniť prepravu najmenej 50 kg cestovnej batožiny a disponovať úložným priestorom s objemom najmenej 375 dm³.

Každý taxík musí mať na streche taxi lampu žltej farby s nápisom TAXI. Svietidlo je možné pripevniť magneticky na strechu (ak je strecha vozidla kovová) alebo na strešné lyžiny a musí vyžarovať vlastné žlté svetlo. Zvyčajne sa pripája k elektrickému systému automobilu, napríklad cez zásuvku zapaľovača cigariet. Dôležité je, že svetlo musí byť umiestnené tak, aby jeden z TAXI výtlačkov smeroval dopredu a druhý dozadu. Inými slovami, smerom ku kapote a k dverám batožinového priestoru. Taxík musí mať lekárničku, dočasné alebo plnohodnotné rezervné koleso a sadu nástrojov na výmenu kolesa. Okrem toho, rovnako ako v bežných osobných autách, je v povinnej výbave hasiaci prístroj a výstražný trojuholník. Okrem tohto značenia musí mať taxík na predných ľavých a pravých dverách označenie obchodného mena prevádzkovateľa taxislužby, spolu s telefónnym číslom dispečingu objednávkovej služby alebo telefónnym číslom vodiča, či dopravcu.

Najmä vo veľkých mestách sú ponuky taxislužieb pomerne bohaté. Základom je samozrejme preprava ľudí z bodu A do bodu B. Taxík je možné objednať - v závislosti od spoločnosti - telefonicky, cez web alebo špeciálnu aplikáciu pre mobilný telefón. Objednávateľ uvedie adresu, z ktorej má byť vyzdvihnutý a následne miesto určenia. Za absolvovanú jazdu hradí podľa dohodnutého cenového rozpisu.

Medzi doplnkové služby zamestnancov taxislužby patrí napríklad preprava batožín, vrátane veľkorozmerných (napr. pri sťahovaní). Okrem toho mnohé spoločnosti pomáhajú starším, chorým alebo osamelým ľuďom s nákupom alebo vybavovaním receptov. Korporácie môžu ponúkať aj tzv. predplatné pre firmy alebo inštitúcie. Vďaka tomu je denne zabezpečená doprava zamestnancov z druhého konca mesta alebo aj oblasti mimo neho, vo zvolenom termíne a čase.

Potrebujete bezpečne prepraviť seba alebo svojich blízkych z miesta A do miesta B? Alebo hľadáte niekoho, kto zabezpečí bezpečnú prepravu vašich detí do školy alebo škôlky v okrese Považská Bystrica? Taxislužba FamilyTAXI je vám k dispozícii 24 hodín denne a 7 dní v týždni. Neváhajte nás kontaktovať!

Robotnícka 390 01701 Považská Bystrica
tel.: +421910355550

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888