Likvidácia azbestu na Slovensku prebieha pod dohľadom profesionálov. Viete prečo je azbest mimoriadne nebezpečný?

Likvidácia azbestu na Slovensku prebieha pod dohľadom profesionálov. Viete prečo je azbest mimoriadne nebezpečný?


Likvidácia azbestu v rámci Slovenskej republiky, ale aj na území EÚ musí byť striktne vykonaná odborne a pod dohľadom profesionálov. Práve azbest bol kedysi obľúbeným a často používaným materiálom. Najčastejšie bol využívaný v stavebníctve. Dnes sú známe jeho mimoriadne škodlivé vlastnosti. Preto je jeho ďalšie používanie zakázané a z budov či stavieb, na ktorých bol azbest použitý, musí byť podľa zákona odstránený.

Prečo je včasná likvidácia azbestu dôležitá?

Likvidácia azbestu by mala byť vykonaná čím skôr. Pri všetkých stavebných objektoch, ako sú napríklad rodinné domy, byty, pracovné haly či iné verejné a súkromné stavby, pri ktorých výstavbe bol použitý azbest, musia ich majitelia vykonať likvidáciu azbestu pod dohľadom profesionálov. Azbest bol kedysi mimoriadne obľúbeným materiálom, najčastejšie bol využívaný v stavebníctve. Používaný bol prevažne pri výstavbách a realizáciách striech. Používaný bol na výrobu azbestocementovej strešnej krytiny (eternitovej krytiny), na tvorbu potrubí či azbestových obkladov a pridávaný bol aj do murív či neraz do základov stavieb.

V minulosti neboli známe škodlivé vlastnosti azbestu. Známe boli len jeho akostné vlastnosti na využitie v stavebníctve. Azbest vytvára dlhé, tenké a vláknité štruktúry, oceňované najmä kvôli ich vysokej teplote tavenia zhruba od 1100 až 1500 C°. Azbest je tiež nehorľavý, pevný a ľahko ohýbateľný. Je odolný voči kyselinám aj voči zásadám a mimoriadne dobre sa viaže s cementom. Tieto vlastnosti z neho kedysi robili priam dokonalý materiál na využitie v stavebníctve a rôznych iných odvetviach priemyslu. Dnes sú však známe jeho škodlivé až jedovaté účinky. Európskou komisiou bol vyhlásený za mimoriadne nebezpečný a jeho používanie je dnes zakázané.

Čo robiť ak ste vlastníkom stavby s použitím azbestu? Ako zabezpečiť bezpečnú likvidáciu azbestu?

Azbest je mimoriadne karcinogény a dokáže spôsobiť vznik nádorov či vyvolať rakovinu pľúc. Pri jeho narušení sa do ovzdušia dostávajú mikroskopické vlákna, ktoré po vdýchnutí putujú do pľúc. Pľúca v prvotných fázach dráždia a neskôr spôsobujú rôzne ochorenia, nádory až rakovinu. Dodnes nie je možné tieto častice z pľúc dostať von. Preto je mimoriadne dôležité zveriť likvidáciu azbestu do rúk profesionálov.

Neprofesionálnou či svojpomocnou likvidáciou azbestu by ste si mohli len poškodiť. Nebezpečenstvu je pri manipulácii s azbestom vystavované ľudské zdravie aj zdravie a bezpečnosť okolia, nakoľko sa azbest môže usadiť na rôznych povrchoch. Neprofesionálnym odstraňovaním azbestu tiež dochádza k závažnému porušeniu zákona. Likvidáciu azbestu v rámci Slovenka prenechajte do rúk odborníkov a majte istotu dlhodobého bezpečia.

Naša firma AZBESTGROUP s.r.o. so sídlom v Bratislave pôsobí v rámci celého Slovenska. Ponúkame vám profesionálnu a bezpečnú likvidáciu, demontáž a odvoz azbestu podľa zákonom stanovených noriem. Neváhajte nás kontaktovať. Radi vám pomôžeme.


Sibírska 55 83102 Bratislava III
tel.: +421915650066

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888