Demontáž azbestu – viete aké máte povinnosti pri narábaní s azbestom?

Demontáž azbestu – viete aké máte povinnosti pri narábaní s azbestom?


Demontáž azbestu
je podľa zákonu potrebné zveriť výhradne do rúk certifikovaných odborníkov. Svojpomocná manipuláciu, likvidácia či demontáž azbestu sú zakázané. Azbest patrí medzi mimoriadne nebezpečné látky. Pri práci s ním je preto potrebné používať špeciálne pracovné oblečenie, ako aj špeciálnu ochranu dýchacích ciest. Neriskujte vaše zdravie ani zdravie vášho okolia a demontáž azbestu prenechajte na profesionálov.

Prečo môže byť demontáž azbestu nebezpečná?

Demontáž azbestu je pri svojpomocnej a neprofesionálnej práci mimoriadne nebezpečná. Aj preto je zákonom stanovená povinnosť, zveriť prácu s azbestom do rúk certifikovaných odborníkov. Práve azbest je mimoriadne nebezpečnou látkou. Spôsobuje ako ochorenia dýchacích ciest, tak aj vznik nádorov v pľúcach a rakovinu. Pri narušení štruktúr azbestu dochádza k jeho rýchlemu rozptýleniu do ovzdušia v podobe mikroskopických častí. Pri následnom vdýchnutí týchto nebezpečných častí azbestu, dochádza k ich uloženiu v dýchacích cestách a v pľúcach.

Častice azbestu nie je možné z pľúc vydýchnuť. Zaboria sa do pľúcnych mechúrikov, ktoré dráždia a postupne okolo nich môže vznikať rakovinový nádor. Vdýchnutiu azbestových častíc je preto nevyhnutné sa vyhnúť a v žiadnom prípade s azbestom nepracovať svojpomocne. Azbestové časti sa tiež môžu usadiť na rôznych povrchoch, kde pretrvajú určitý čas a následne sa vznietia do ovzdušia napríklad pri pôsobení vetra. Aj preto je demontáž azbestu potrebné vykonať profesionálne s následným meraním prítomnosti azbestu v prostredí.

Na koho sa obrátiť s demontážou azbestu?

Najmä pri starších stavebných objektoch či pri starších domoch bol azbest pravidelne využívaný. Najčastejšie je nachádzaný na strechách, kde bol súčasťou eternitových striech. Vďaka svojim akostným stavebným vlastnostiam bol azbest v minulosti často využívaný. Dnes sú však známe jeho mimoriadne škodlivé vlastnosti pre ľudské zdravie aj pre životné prostredia. Likvidácia a demontáž azbestu sú tak nariadené zákonom v záujme verejnej bezpečnosti a verejného zdravia.

Ak viete, že ste majiteľom budovy, v ktorej bol použitý azbest, profesionálnu demontáž azbestu je potrebné vykonať čím skôr. Azbest sa môže do prostredia šíriť aj vplyvmi počasia a vonkajších podmienok. Vaše zdravie by malo byť aj tu na prvom mieste. Demontáž azbestu prenechajte na certifikovaných profesionálov, ktorí postupujú podľa nariadení zákona.

Naša firma AZBESTGROUP s.r.o. so sídlom v Bratislave pôsobí v rámci celého Slovenska. Ponúkame vám profesionálnu a bezpečnú likvidáciu, demontáž a odvoz azbestu podľa zákonom stanovených noriem. Neváhajte nás kontaktovať. Radi vám pomôžeme.


Sibírska 55 83102 Bratislava III
tel.: +421915650066

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888