Oprava klimatizácie – výber a starostlivosť

Oprava klimatizácie – výber a starostlivosť

Oprava klimatizácie môže v niektorých prípadoch výrazne zasiahnuť rozpočet užívateľa. Preto je dôležité, aby bola jej správnemu používaniu venovaná patričná pozornosť. Ak vám záleží na dlhodobom používaní klimatizácie a predovšetkým na zdraví ľudí, ktorí zariadenie používajú, oplatí sa postarať o jej správny chod. Prečítajte si, ako s týmto zariadením manipulovať a po dodržaní rád, vám bude klíma slúžiť dlhé roky.

Správna kúpa = oprava klimatizácie nebude nutná

V súčasnosti sú na trhu dostupné stacionárne a prenosné klimatizácie. Pri výbere tej správnej majte na pamäti niekoľko základných parametrov, ktoré sú dôležité pri prevádzke. Chladiaci výkon klimatizácie závisí od m³, čím väčšia kubická kapacita, tým väčšia by mala byť kapacita klimatizácie. Hlučnosť klimatizácie je ďalší parameter, na ktorý treba pri výbere dbať. V súčasnosti sú v predaji klimatizácie, ktoré generujú malý hluk (cca 30 dB). Energetická trieda zariadenia, tá je rovnako ako v prípade domácich spotrebičov označená písmenami, pričom energeticky najšetrnejšie zariadenia budú mať triedu A. Správny výber vhodných parametrov zariadenia zabezpečí, že budete spokojní a oprava klimatizácie nebude dlho potrebná.

Okrem výberu parametrov tiež platí, že oprava klimatizácie nebude nutná, ak budete dbať na dodržiavanie odporúčaní výrobcu, ktoré sú uvedené v návode na obsluhu.

Ako predchádzať oprave klimatizácie?

Pri tejto otázke poznáme len jednu odpoveď. Oprava klimatizácie nebude potrebná, ak sa budete starať o jej správnu údržbu. Zariadenie nevyžaduje špeciálne technické zručnosti alebo nástroje, údržba nie je ani príliš prácna a môže vás ušetriť od zbytočných výdavkov.

Údržbu vykonávajte pravidelne. Ako? Z času na čas stačí vyčistiť filtre a skontrolovať výstupné mriežky. V druhom prípade sa môže hromadiť prach, čo znižuje účinnosť klimatizácie. Väčšina výrobcov odporúča, aby ste tieto jednoduché kroky vykonávali mesačne, ale je dobré skontrolovať zariadenie aj častejšie. Moderné klimatizácie vedia signalizovať potrebu údržby aj samy.

Ak údržba nebude vykonaná podľa pokynov, dôjde k nežiadúcemu a bude potrebná oprava klimatizácie. Nutnosť opravy nastáva v prípadoch, kedy nie je žiadna odozva na pokus o zapnutie zariadenia, keď zariadenie nie je schopné ochladiť miestnosť a prevádzka klimatizácie je výrazne znížená, alebo keď dôjde k poškodeniu odtoku vody.

Pamätajte, nepokúšajte sa sami robiť veľké opravy. To môže viesť k strate záruky výrobcu. Aj keď zariadenie úplne nerozbijete, budete musieť náklady na následný servis uhradiť z vlastného vrecka.

Odporúčame sa pri poruche obrátiť na odborníkov! Spoločnosť RS-MIVA s.r.o. ponúka svoje odborné služby opravy klimatizácie v Bratislave, Senci a okolí. Zverte opravu klimatizácie do našich rúk a neváhajte nás kontaktovať!


Repková 22 /B 90041 Rovinka
tel.: +421904990543

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888