Terasové dosky: Najčastejšie chyby pri montáži drevenej terasovky

Terasové dosky: Najčastejšie chyby pri montáži drevenej terasovky

Drevené terasové dosky sa vyznačujú originálnym vzhľadom, ktorý závisí od druhu použitej dreviny a ochranných náterov. Drevo ako prírodný materiál je ekologicky nezávadné, má dobré tepelnoizolačné vlastnosti, je hygroskopické, tlmí zvuky, pohlcuje pachy a je príjemné na dotyk. Chôdza naboso po drevenej terasovke evokuje kontakt s prírodou. Avšak terasové dosky, potrebné na zhotovenie terasy, je nevyhnutné správne namontovať. Iba vtedy bude terasa do bodky plniť svoj účel. Na čo si dať pozor?

Terasové dosky: výber nevhodného materiálu nie je jediným omylom

Montáž terasy z drevených dosiek si vyžaduje určité vedomosti i skúsenosti, ale pri troche šikovnosti sa dá zvládnuť aj svojpomocne. Napriek tomu sa mnohí domáci kutili dopúšťajú viacerých chýb. Začína to výberom nevhodného materiálu, pokračuje nedostatočnou predprípravou plochy a základu. Kvôli týmto i ďalším chybám strácajú terasové dosky na atraktívnosti i životnosti.

Terasové dosky patria k najpopulárnejším dreveným produktom spracovateľov a predajcov dreva vyrobených na zákazku. Je dôležité vybrať si správny materiál, pričom k dispozícii sú domáce, ale aj exotické dreviny. Oplatí sa vziať do úvahy nielen finančnú náročnosť, ale aj životnosť terasových dosiek z konkrétneho dreva. Samozrejme, drevené terasovky je potrebné pravidelne ošetrovať.

Pri inštalácii terasových dosiek pozor na predprípravu i medzery

Ak majú terasové dosky, ako súčasť exteriérovej terasy, slúžiť dlhú dobu, je nevyhnutné predpripraviť plochu, kde sa budú montovať a urobiť kvalitný základ. To sa často podceňuje a táto chyba má, samozrejme, svoje dôsledky. Na čo nezabudnúť? Po odobratí zeminy do hĺbky 15 – 20 cm sa vytvorí vrstva štrku do výšky 15 cm a na vyrovnanie sa použije 5 cm vysoká vrstva piesku. Základ tvoria mierne vyspádované betónové dosky v rozmeroch 30x30x4 cm, umiestnené od seba vo vzdialenosti max. 50 cm. Spodnú konštrukciu možno spevniť železnými uholníkmi priskrutkovanými na betónové dosky.

Terasové dosky treba namontovať s vhodnými medzerami a správne upraviť okraje, inak drevená terasovka nesplní svoj účel stopercentne. Predvŕtané terasové dosky sa ukladajú smerom od domu, pričom šírka škáry medzi domom a podlahou je aspoň 8 mm. Terasové dosky sa montujú vo vzdialenosti 5 – 10 mm s pomocou dištančných kolíkov.

Píla DREPEX, s.r.o. so sídlom v Pruskom neďaleko Ilavy má vo svojej ponuke terasové dosky, ale aj široký sortiment stavebného reziva, krovy na zákazku, obklady a suché rezivo. Ak vás naša ponuka zaujala, neváhajte nás kontaktovať telefonicky, alebo mailom.

01852 Pruské
tel.: +421905293082

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888