Aké výhody prináša mulčovanie do vašej záhrady?

Aké výhody prináša mulčovanie do vašej záhrady?

Mulčovanie je účinný a ekologický spôsob využitia pokosenej trávy alebo iných zvyškov prírody, ktoré poslúžia ako prírodné hnojivo. Mulčovanie nie je žiadnou novinkou, je to metóda inšpirovaná prírodou a jej cyklom. V prírode je pôda väčšinou prekrytá, či už vrstvou lístia, ihličia alebo inou organickou vrstvou. To prináša nielen živiny ale aj ďalšie výhody, z ktorých pôda a tráva dokáže benefitovať. Čo to mulčovanie teda je?

Výhody mulčovania

Mulčovanie môžeme nazvať aj ako pokrývanie pôdy organickým materiálom, či už senom, slamou, lístím, drvenou kôrou, drevenou štiepkou, či trávou. Mulčovanie premieňa “odpad” za prírodné hnojivo, ktoré pôsobí ako izolátor - ochranná vrstva. Chráni pôdu pred vysušením a zmenšuje potrebu závlahy. Prináša však aj ďalšie výhody, akými je ochrana pôdy pred prívalovými dažďami. Ďalej tiež pomáha vytvárať mikroklímu pre život rastlín. Zabraňuje rastu burín a spomaľuje rast trávy. Okrem toho všetkého, šetrí čas a financie majiteľom záhrady.

Mulčovanie trávy

Jednou z metód mulčovania je rozomlieť pokosenú trávu na čo najmenšie kúsky. Nato sú prispôsobené viaceré kosačky na trhu. Rozomleté kúsky trávy obsahujú okolo 80 % vody, vďaka čomu sa rýchlo rozkladajú. Avšak môžu začať aj rýchlo hniť, preto je dobré mulč nechať preschnúť aspoň na niekoľko hodín, prípadne premiešať so senom, slamou či pilinami. Mulčovať môžeme plošne alebo lokálne. Lokálne mulčovanie sa používa zvyčajne pri trvalých rastlinách či zeleninových záhonoch. Mulčovanie, teda nastielanie pôdy, sa realizuje 2 až 3 krát ročne. Mulčovanie pozemkov zabezpečuje spoločnosť Grass Mowing v Bratislave, Senci a širokom okolí.

Mulčovaním ku krajšej záhrade

Ako sme spomenuli, mulčovanie pozitívne ovplyvňuje mikroklímu, poskytuje živiny, ochraňuje pôdu pred nepriaznivým počasím, šetrí vodu a zabraňuje jej odparovaniu. V zime chráni pred mrazom a zabezpečuje dostatočnú vlhkosť. Reguluje teplotu pôdy a znižuje jej erózii. Mulčovanie má tiež estetický význam. Maskuje totiž aj nezarastené holé miesta pôdy, vďaka čomu záhrada pôsobí plno a harmonicky.

Spoločnosť Grass Mowing poskytuje profesionálne záhradnícke služby. Zabezpečuje spomínané mulčovanie pozemkov, kosenie trávy, ako aj jej hrabanie, spracovanie a odvoz, všetko s pomocou modernej techniky. Svojím zákazníkom poskytuje tiež odborné poradenstvo, aby ich trávnatý porast čo najviac prosperoval a prinášal radosť.

Mierové námestie 11 /2 90301 Senec
tel.: +421911871190

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888