Kosenie trávy ovplyvňuje hustotu trávnika. Ako z kosenia získať čo najviac?

Kosenie trávy ovplyvňuje hustotu trávnika. Ako z kosenia získať čo najviac?

Hoci sa kosenie trávy zdá ako jednoduchá činnosť, jej dosah je oveľa väčší. Kosenie trávy nielenže ovplyvňuje celkový vzhľad záhrady a výšku trávnika, ale aj jeho hustotu. Okrem kosenia môžeme trávniku pomôcť pravidelnou zálievkou, hnojením a vertikutáciou. Teraz sa však pozrieme najmä na kosenie - ako z neho vyťažiť pre svoj trávnik čo najviac. Tak ako na čerstvý mäkký trávnik, aby vyzeral ako z časopisu?

Príprava pred kosením trávy

Kosenie trávy ovplyvňuje mnoho faktorov. Počíta sa sem aj štádium trávnika, teda či sa jedná o starší trávnik, ktorý treba najprv prevzdušniť alebo novozaložený trávnik, ktorý vyžaduje viac opatrnosti kvôli krehkým korienkom. Prvé kosenie v roku si tráva vypýta sama, posledné býva zväčša v októbri. Pred zahájením kosenia trávy, skontrolujte funkčnosť kosačky, výšku a ostrosť nožov. Vyčistite plochu od konárov, záhradných nástrojov, hračiek a iných predmetov. Trávnik by mal byť pred kosením suchý. Snažte sa po ňom pred kosením nestúpať, tak vo finále zabezpečíte jednotnú výšku trávnika.

Pravidlá kosenia trávy

Kosenie trávy sa vykonáva zväčša každých 7-10 dní. Ak nemáte čas a energiu venovať koseniu, spoločnosť GRASS MOWING vám s tým pomôže. Kosenie trávy závisí najmä od teploty, vlhkosti vzduchu, osiva trávnika a typu pôdy. Nemalo by sa kosiť viac ako ⅓ výšky trávnika, aby neprišlo k poškodeniu trávy, narušeniu rastu a fotosyntézy. Výška trávy závisí hlavne od typu trávnika, okrasné sa pohybujú okolo 2,5 cm, záhradné 3 až 6,5 cm, čo už je najmä o preferenciách majiteľa.

Kosenie trávy

Trasu kosenia trávy si premyslite vopred, pričom začnite okrajmi a postupujte rovnomerne smerom do stredu. Udržujte pás za pásom, rovnakým smerom a rýchlosťou. Sledujte otáčky motora, ak sa začnú znižovať, spomaľte alebo zmeňte nastavenia nožov. Priebežne vyprázdňujte zásobník a po skončení kosenia vyčistite kosačku. Ťažko dostupné miesta či iné detaily, dokončite záhradnými nožnicami alebo iným nástrojom na skracovanie trsov trávy. Každé ďalšie kosenie trávy by sa malo vykonávať v opačnom smere ako predošlé.

Spoločnosť GRASS MOWING poskytuje profesionálne záhradnícke služby v Senci, Bratislave a širokom okolí, bez rozdielu na veľkosť pozemku. Zabezpečuje kosenie trávy, mulčovanie, ako aj hrabanie, spracovanie a odvoz trávy na určené miesta. Pracovníci tiež majiteľom poskytujú odborné poradenstvo, aby ich trávnik čo najviac prosperoval.

Mierové námestie 11 /2 90301 Senec
tel.: +421911871190

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888