Ako na dokonalý geometrický plán?

Ako na dokonalý geometrický plán?

Nik vám geometrický plán a celkovo kvalitne odvedené geodetické práce neurobí lepšie, ako autorizovaná firma, ktorá ponúka profesionálne geodetické služby. Sú totiž odborníci v tom, čo robia a preto sa pri špecializovanej spoločnosti nemusí báť žiadnych komplikácií či neoprávnených zásahov, ktoré by vám mohli narobiť len problémy. Preto čítajte ďalej, kde sa dozviete, kedy je geometrický plán potrebný, ako má vyzerať a kto vám ho vypracuje najlepšie.

Čo je geometrický plán?

Ide o graficky spracované technické znázornenie parciel na základe výsledkov geodetických prác. Nie vždy je potrebný, väčšinou geometrický plán dobre poslúži pri riešení či refinancovaní hypotekárneho úveru na bývanie.

Podmienkou pri vyhotovovaní geometrického plánu je nutnosť overenia autorizovaným geodetom. Takto overený plán je potrebné zaniesť so žiadosťou o úkon na katastrálny úrad a dať ho zapísať. Zápis trvá 60 dní a až tak sa “geometrák” stáva riadne zapísaným.

Na čo geometrický plán slúži?

Geometrický plán slúži na zaznamenanie všetkých zmien, ktoré nastanú a je potrebné ich takto odovzdať katastrálnemu úradu na aktualizáciu zmien v katastrálnej mape.

Potreba a platnosť geometrického plánu

Najčastejšie sa stretávame s prípadmi, kedy je potrebné vypracovanie geometrického plánu pre banky a to v rámci refinancovania úveru na nehnuteľnosť. Geometrický plán sa teda spracuje pred a po vykonaní akýchkoľvek zmien a evidujú sa v katastrálnej mape.

Totiž, každá existujúca stavba musí mať svoje označenie - parcelné číslo. Avšak, stavby do 25m2 zo zákona nie sú povinné byť zapísané v liste vlastníctva. Nutné však je zaznamenanie v katastrálnej mape.

Úradne overený geometrický plán má neobmedzenú platnosť, čo sa týka nutnosti zápisu. Podmienkou však je zachovať aktuálnosť a správnosť geometrického plánu.

ENGEO, s. r. o. v Banskej Bystrici, ktorá svoje cenovo dostupné služby ponúka aj pre Rimavskú Sobotu, Nitru, Liptovský Mikuláš a Žilinu, sa špecializuje na autorizované geodetické práce a s nimi spojenými riešeniami. Sme autorizovaná geodetická firma, ktorá vám vypracuje a overí geometrický plán. V prípade záujmu nás neváhajte kedykoľvek kontaktovať. Našim cieľom je vytvoriť pevné základy pre vašu stavbu.


Moskovská 40 97404 Banská Bystrica
tel.: +421905932423

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888