Čo je to 3D Laserové skenovanie?

Čo je to 3D Laserové skenovanie?

3D Laserové skenovanie je čoraz častejšie využívané pri zameriavaní a mapovaní reálnych stavebných objektov či budov. Niet sa čomu čudovať nakoľko je práve 3D Laserové skenovanie najmodernejšou technológiou pre mimoriadne presné zameranie reálnych stavebných objektov. Moderné 3D Laserové skenovanie má široké využitie. Možné je vďaka nemu presne zamerať rôzne objekty od výrobných hál, cez inžinierske siete až po rozličné kultúrne pamiatky.

Ako funguje 3D laserové skenovanie?

3D laserové skenovanie je modernou a mimoriadne inovatívnou technológiu, ktorá uľahčuje, zefektívňuje a zrýchľuje mnohé činnosti zameriavania rôznych objektov. 3D laserové skenovanie je možné využiť pri zameriavacích a detailne monitorovacích prácach celého radu objektov. Azda najčastejšie je využívané na zameriavanie rôznych objektov, ako napríklad rozličných budovy a výrobných hál, ale aj na zameriavanie strojov, zariadení či zameriavanie inžinierskych sietí alebo na zameriavanie kultúrnych pamiatok, sôch či mnohých ďalších objektov.

Výsledkom 3D laserového skenovania je, hovorovo nazývané, mračno bodov alebo point cloud, ktoré predstavuje trojrozmerný obraz zosnímaných objektov a zložitých tvarov alebo ich digitálnu kópiu. Ide o bezkontaktnú, nedeštruktívnu a veľmi presnú metódu digitálneho zachytávania povrchu fyzického objektu za pomoci 3D laserového lúča. 3D laserové skenovanie je tak rýchlou a presnou metódou, ktorú je možné využiť pri digitalizácii rôznych viditeľných objektov, stavieb, konštrukcií či iných objektov.

Aký je princíp 3D laserového skenovania?

3D laserové skenovanie využíva pri skenovaní objektov takzvaný laserový lúč. Výsledkom 3D laserového skenovania je mračno bodov, anglicky point cloud. Jednotlivý bod 3D laserového skenovania predstavuje konkrétne miesto v okolí laserového skenera. Určuje jeho pozíciu čiže miesto, na ktoré dopadol laserový lúč a skener na tomto konkrétnom mieste zaznamenal súradnice označované ako X,Y a Z alebo tiež aj intenzitu a farbu uvádzanú vo farebnom rozmedzí RGB.

V priebehu jednej sekundy dokáže 3D laserový skener zamerať až niekoľko miliónov bodov. Pre maximálnu presnosť je preto spravidla vykonávaných niekoľko 3D laserových skenovaní pre daný objekt. Ich výsledky sa následne softvérovo prepoja či registrujú a vytvoria výsledný skenovací obraz. V prípade záujmu o 3D laserové skenovanie sa rozhodne obráťte na overených profesionálov.

Naša spoločnosť QSGE s.r.o. so sídlom v Bratislave sa venuje poskytovaniu komplexných služieb v geodézii. Efektívne metódy merania a spracovania sú zárukou kvalitne odvedenej práce. Kombináciou klasických geodetických metód, leteckej fotogrametrie pomocou dronov a 3D laserového skenovania vieme pokryť široké spektrum prác pri zachovaní vysokej presnosti. Neváhajte nás kontaktovať.


Sliačska 1E 83102 Bratislava III
tel.: +421908644805

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888