Ochrana pred požiarmi – aký je jej význam na pracovisku?

Ochrana pred požiarmi – aký je jej význam na pracovisku?

Práve ochrana pred požiarmi je jednou zo základných náležitostí, ktoré treba na pracovisku vykonať ešte pred jeho uvedením do prevádzky a neskôr priebežne každý rok počas jeho používania. Ochrana pred požiarmi je neoddeliteľnou súčasťou ochrany majetku a zdravia každého pracovného prostredia. Je preto dôležité na ňu nezabúdať, nakoľko chráni bezpečnosť vás, vašich zamestnancov aj vášho majetku a samotného objektu.

Prečo je ochrana pred požiarmi dôležitá?

Ochrana pred požiarmi je dôležitá pre všetky firmy, pracovné haly, fabriky, kancelárie či iné pracovné zariadenia. Ako sa hovorí, požiar sa môže neraz spustiť aj na miestach, na ktorých by ste to najmenej čakali. Vo vybraných pracovných objektoch je možnosť výskytu požiaru vyššia – napríklad vo fabrikách či pracovných zariadeniach pracujúcich so zložitejšími zariadeniami či dokonca ohňom. V iných pracoviskách je možnosť výskytu požiaru nižšia avšak nie nemožná – napríklad v kancelárskych zariadeniach v kuchynke a podobne.

Správna ochrana pred požiarmi spadá pod legislatívne nariadenia, na ktoré musí pamätať majiteľ každého pracoviska. Bližšie sú povinnosti súvisiace s ochranou pred požiarmi uvedené v zákone č. 314/2001 Z. z. o ochrane pred požiarmi a jeho vykonávacej vyhláške č. 121/2002 Z. z o požiarnej prevencii v znení neskorších predpisov. Každá právnická osoba a fyzická osoba – podnikateľ má povinnosti na úseku požiarnej ochrany podľa § 4 a 5 zákona NR SR č. 314/2001 Z.z. o ochrane pred požiarmi v znení neskorších predpisov.

Čo všetko spadá pod ochranu pred požiarmi na pracovisku?

Majiteľ pracoviska, podnikateľ či fyzická alebo právnická osoba zodpovedná za danú prevádzku má povinnosť prostredníctvom technika požiarnej ochrany zaistiť plnenie viacerých povinností. Ide napríklad o vykonávanie preventívnych protipožiarnych prehliadok,
určovanie miest so zvýšeným nebezpečenstvom vzniku požiaru či počtu členov protipožiarnych hliadok.

Ďalej je to aj vykonávanie školenia o ochrane pred požiarmi a odbornej prípravy protipožiarnych hliadok či vypracúvanie, vedenie a udržiavanie dokumentácie ochrany pred požiarmi v súlade so skutočným stavom. Zabúdať netreba ani na určovanie požiadaviek na protipožiarnu bezpečnosť pri užívaní stavby a pri zmene v užívaní stavby, organizovanie a vyhodnocovanie cvičných požiarnych poplachov a mnohé ďalšie. S ochranou pred požiarmi na pracovisku a jej zabezpečením je preto potrebné sa obrátiť na profesionálov, ktorí ju zaistia v súlade so zákonom.

Naša spoločnosť Respons s. r. o. z Bratislavy poskytuje komplexné služby v oblasti bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, ako aj zabezpečenie ochrany pred požiarmi na pracovisku. Postaráme sa tiež o zaistenia bezpečnosti na staveniskách, ako aj pri poskytovanie poradenstva vo forme školení v oblasti BOZP a OPP. Neváhajte nás kontaktovať. Sme tu pre vás.


Karpatské námestie 10A 83106 Bratislava III
tel.: +421950312112

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888