Prečo je BOZP - bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci mimoriadne dôležitá na každom pracovisku?

Prečo je BOZP - bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci mimoriadne dôležitá na každom pracovisku?

BOZP či bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci je základom bezpečnosti a pohodlia pri práci na každom pracovisku. Pomáha zamestnancom a ľudom pohybujúcim sa v priestoroch firmy či pracovnej prevádzky lepšie si osvojiť správne pracovné návyky a pracovať s ohľadom na bezpečnosť seba aj svojich kolegov. Vďaka BOZP je tak možné predchádzať rôznym nechceným úrazom na zdraví a aj majetkovým ujmám či poškodeniam zariadení na pracovisku a podobne.

Čo je to BOZP - bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci?

BOZP čiže bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci je z profesionálneho hľadiska interdisciplinárnym odborom. BOZP je možné definovať aj ako legislatívou určené opatrenia či súbor pravidiel, vďaka ktorým je možné predchádzať ohrozeniu či poškodeniu ľudského zdravia na pracovisku alebo počas práce. Hlavným cieľom BOZP je ochrana zdravia pracovníkov a ľudí pohybujúcich sa na pracovisku. Vo všeobecnosti je však zrejmé, že BOZP má vplyv aj na ochranu majetku či zariadení na pracovisku, ktoré by sa mohli vyskytnúť pri nesprávnom používaní zariadení zamestnancami.

Ako príklad je možné uviesť napríklad prácu s horúcimi zariadeniami bez ochranných rukavíc, ktorá by mohla viesť k rozsiahlym popáleninám u zamestnanca a zároveň k požiaru na pracovisku. BOZP či bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci je preto mimoriadne dôležitá a povinnosťou každého zamestnávateľa je svojich zamestnancov poučiť o správnych pracovných postupoch a práci s ohľadom na zdravie a bezpečnosť. V prípade nevykonania BOZP na pracovisku pre všetkých zamestnancov preberá za nehody či vzniknuté zdravotné a majetkové ujmy zodpovednosť zamestnávateľ.

Akých oblastí sa týka BOZP?

Opatrenia vychádzajúce z BOZP môžu mať povahu technologickú, technickú, právnu, organizačnú či administratívnu. Neraz sú nazývané aj prevenciou rizík. Pri príprave BOZP pre konkrétne pracovisko je prizvaný bezpečný technik – čiže osoba odborne spôsobilá v prevencii rizík v oblasti bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci. Bezpečný technik pomáha zamestnávateľovi či majiteľovi prevádzky so zaistením bezpečnosti a prípravou pravidiel pre BOZP na danom pracovisku.

Bezpečný technik je nie výkonným orgánom zamestnávateľa, ale je poradcom, ktorý funguje ako jednotlivec alebo spadá pod profesionálnu organizáciu či profesionálnu spoločnosť, ktorá sa zameriava na BOZP.

Naša spoločnosť Respons s. r. o. z Bratislavy poskytuje komplexné služby v oblasti bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci. Od zaistenia bezpečnosti na staveniskách, ako aj pri poskytovaní poradenstva vo forme školení v oblasti BOZP a OPP. Neváhajte nás kontaktovať. Sme tu pre vás.


Karpatské námestie 10A 83106 Bratislava III
tel.: +421950312112

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888