Ako čistiť a udržiavať náhrobné kamene?

Ako čistiť a udržiavať náhrobné kamene?

Náhrobné kamene nesú vysokú hodnotu, čo nemyslíme po finančnej stránke, ale citovej. Rodinným príslušníkom a blízkym, ale aj ďalším generáciám nesú odkaz o niekdajšom predkovi. Aby sa zvyky spolu s informáciami zachovali, je potrebné sa o náhrobné kamene dôsledne starať. Je niekoľko spôsobov ako k tejto nie veľmi všednej starostlivosti pristupovať.

Hrdza a vosk - neželaní návštevníci náhrobných kameňov

Náhrobné kamene tradične zvykneme zdobiť sviečkami rôznych veľkostí. Vosk, ktorý zostáva po spálenej sviečke však pomaly absorbuje do kameňa. Zostávajú po ňom mastné fľaky, ktoré je potrebné čistiť mechanicky a čo najskôr. Nepoužívajte organické rozpúšťadlá alebo riedidlá, radšej siahnite po odstraňovači vosku, ktorý dnešný trh ponúka. Podobne je to aj pri hrdzi, prípravkov nájdete množstvo. Na hrdzu zaberá tiež kyselina citrónová. V každom prípade, treba prihliadať na druh kameňa, napríklad mramor je vysoko citlivý na kyseliny, vadiť mu teda môžu aj rôzne zložky v prípravkoch.

Zarastené náhrobné kamene

Náhrobné kamene sú v našich podmienkach často vystavené vlhkému prostrediu. Neraz sa tak stávajú obeťami machových porastov, rias a lišajníkov. Týchto nevítaných hostí je tiež potrebné odstraňovať mechanicky. Použiť môžete parné čistenie pod vysokým tlakom alebo koncentrátom vody s prípravkom na odstraňovanie machu a rias. Ten sa nanáša štetcom alebo striekačkou. Prípravok mikroorganizmy zničí, treba len dávať pozor, aby prípravkom neboli zasiahnuté aj okolité rastliny.

Praskliny v náhrobných kameňoch

Trhliny a praskliny sú súčasťou náhrobných kameňov. Náhrobné kamene sú vystavené často extrémnym výkyvom teplôt a vrtochom počasia, čo sa časom začne na nich prejavovať. Na vzniknuté praskliny jestvujú rôzne lepidlá určené pre rôzne druhy kameňov - prírodný kameň, mramor či umelý kameň. Tu už ale odporúčame sa obrátiť radšej na profesionálov. S renováciou náhrobných kameňov má bohaté skúsenosti aj Kamenárstvo Detva. Kamenárstvo sa okrem rekonštrukcií venuje najmä výrobe náhrobných kameňov, pomníkov, či urnových hrobov.

Náhrobné kamene a údržba

Ako sme už naznačili, pri náhrobných kameňoch s chemikáliami opatrne, s dôrazom na materiál kameňa a zloženie prípravku. Po ošetrení - či už odstránení vosku, machu či hrdze, prichádza údržba. Náhrobné kamene možno chrániť impregnáciou. Konzervovanie impregnátorom spústí v kameni chemickú reakciu, po ktorej nevpúšťa vodu do svojich pórov. Impregnátor tak pomáha predchádzať aj riasam, machu a lišajníkom. Počas aplikácie by mal byť kameň čo najsuchší. Ideálna teplota na túto operáciu je od 10 do 25℃.

Kamenárstvo Detva ponúka výrobu pomníkov a urnových hrobov, ako aj výrobu a montáž hrobiek či výrobu rámov, obkladov a krycích dosiek. Zabezpečuje kompletné vyhovenie hrobu od základu po pomník, pričom používa kameň od renomovaných výrobcov. Ponuku materiálov, tvarov a farieb nájdete na webe spoločnosti. Aktivity firmy však siahajú aj do stavebných prác. V rámci stavebných aktivít zabezpečuje rekonštrukcie domov a bytov, zemné práce, pokrývačské práce, maľovky, zatepľovanie, fasády, stierky či dlažby.

Piešť I. 323 96212 Detva
tel.: +421903162933

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888