Zameranie pozemku ako základ výstavby

Zameranie pozemku ako základ výstavby

Výstavba začína, keď je zameranie pozemku realizované podľa platných predpisov a noriem. Myslíte, že si môžete zamerať pozemok sami? Žiaľ, niektoré činnosti sa nedajú realizovať vo vlastnej réžii. To však nevadí zákon totiž presne definuje, kto je spôsobilý na geodetické a katastrálne služby. V tomto článku sa dočítate ako na zameranie pozemku bez toho, aby ste z toho mali ťažkú hlavu.

Zo zamerania pozemku nemajte ťažkú hlavu

Pri výstavbe nehnuteľnosti či už sa jedná o rodinný dom, centrálu spoločnosti alebo iný typ nehnuteľnosti je potrebné zabezpečiť množstvo úkonov. Jedným z kľúčových úkonov je zameranie pozemku a zaevidovanie potrebných údajov, ktoré sú potrebné pre úrady ako aj stavebnú spoločnosť či architektov. Je pravda, že pre bežných smrteľníkov sú tieto údajov častokrát nejasné. To však nevadí. Dôležité je, aby tieto údaje boli jasné a čitateľné pre úrady a ostatných zúčastnených. Zameranie pozemku sa robí pri akejkoľvek výstavbe a realizujú ho odborníci v oblasti inžinierskej geodézie a katastra nehnuteľností. Odborníci na geodéziu sú ľudia s patričným vzdelaním. To znamená, že zameranie pozemku môžu realizovať pracovníci s príslušným potvrdením svojich skúseností.

Ako na zameranie pozemku?

Možností, ako na zameranie pozemku nie je veľa. K tejto činnosti je totiž potrebná odborne zručná a kvalifikovaná osoba inak nazývaná ako geodet. Geodetické práce môže realizovať geodet samostatne alebo pri väčších projektoch sú oslovené aj veľké geodetické spoločnosti. Výhodou geodetov je, že okrem potrebného vzdelania v oblasti geodézie majú aj potrebné technické vybavenie. Bez rôznych technických vybavení sa zameriavanie realizuje len veľmi ťažko. Aj, preto je zrejmé, že geodéziu nemôže vykonávať len tak niekto. Skúsení geodeti, ktorí majú za sebou množstvo projektov tak presne vedia, ako sa má správne realizovať zameriavanie pozemkov. Presne stanovené postupy a zameriavacie práce zdokumentujú podľa platných zákonov a noriem. Okrem toho geodeti realizujú kompletné inžinierske aj katastrálne služby, do ktorých patrí, aj zameriavanie pozemku či konkrétne spracovanie všetkých dokumentov. Vybrať si vhodného geodeta je možné viacerými spôsobmi. Môžete si vybrať geodeta priamo zo svojho okresu alebo podľa zrealizovaných projektov a pracovných referencií či podľa odporúčania svojich priateľov a známych.

Profesionálne geodetické služby ponúka aj Bc. Eduard Ivančík - Geoworx z Nitry. Presnosť a efektivita v kombinácii s odbornosťou vás presvedčia, že je váš pozemok v tých správnych rukách.

Novomeského 509 /67 94911 Nitra
tel.: +421948910022

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888