Aký zmysel má výkup druhotných surovín

Aký zmysel má výkup druhotných surovín

Výkup druhotných surovín prispieva ku kolobehu recyklácie. Druhotné suroviny je totiž možné opätovne použiť k výrobe nových produktov. Tým zároveň dochádza k náhrade primárnych prírodných surovín, t. j. tých, ktoré vznikli prírodnými procesmi bez ľudského zásahu. Často sú získavané z prírodných neobnoviteľných zdrojov. Druhotné suroviny taktiež môžu vznikať ako vedľajšie produkty výrobných procesov.

Výkup druhotných surovín – kovy, papier, plasty i sklo

Na Slovensku zahŕňa výkup druhotných surovín najmä železné a neželezné kovy, papier, plasty a sklo – teda odpad, ktorý by mal každý z nás správne triediť v mieste svojho bydliska do farebných kontajnerov, príp. ho odniesť do zberného dvora. Výkup druhotných surovín sa postará, že takýto odpad po úprave môže byť opätovne použitý ako materiál na ďalšiu výrobu. Práve v tom tkvie odpoveď na otázku Prečo je výkup druhotných surovín dôležitý? Pretože z dôvodu stále stúpajúcich cien primárnych surovín čoraz viac výrobcov uprednostňuje použite už prepracovaných recyklovaných surovín, ktoré sú lacnejšie. Druhotné suroviny sú charakteristické tým, že vznikli ľudskou činnosťou a ako už bolo spomenuté v úvode, ide o materiály, ktoré je možné opätovne použiť vo výrobe. Je zrejmé, že každá druhotná surovina musí spĺňať kvalitatívne podmienky spracovateľov, aby sa mohla ďalej použiť (medzikrokom medzi nimi a odpadom je práve výkup druhotných surovín).

Kto realizuje výkup druhotných surovín

Výkup druhotných surovín je teda výhodný nielen z ekologického, ale aj z ekonomického hľadiska. Je pomerne elegantným spôsobom, ako môžu firmy pre svoju výrobu nakupovať materiál s rovnakými vlastnosťami, a to podstatne lacnejšie. Čo robiť, aby mal výkup druhotných surovín čo najvyššiu mieru recyklácie? Nezabúdajte triediť odpad vo svojej domácnosti či na pracovisku. Na mieste je aj osobná angažovanosť – napríklad ak vidíte, že v mieste vášho bydliska chýbajú kontajnery na triedene dopadu, žiadajte o ne, resp. ak sú kontajnery poškodené, informujte o nich na príslušných miestach a pod. Výkup druhotných surovín má obrovský zmysel a ekonomický i ekologický dopad, pomáha k zdravšiemu prostrediu i k ochrane prírody, ako aj k čistejším uliciam. Je nevyhnutnosťou, aby výkup druhotných surovín realizovala certifikovaná spoločnosť, ktorá spĺňa požadované legislatívne kritériá a vlastní moderné zariadenia prispievajúce k efektívnosti výkupu. Zaiste lákavý je aj výhodný cenník vykupovaných surovín. Samozrejmosťou by mali byť presné vážiace systémy.

Spoločnosť ToS KaS Kovovýkup, spol. s r.o. so sídlom v Nemšovej sa už od roku 2003 zaoberá výkupom druhotných surovín, autobatérií, špeciálnych zliatin, katalyzátorov a tvrdokovu. Zabezpečujeme výkup širokej škály surovín, pričom mnohé sú dodávané na európsky trh. To si vyžaduje splnenie príslušných obchodných a dodacích kritérií. Pri práci využívame najmodernejšie zariadenie pre analýzu chemického zloženia kovových materiálov. Pre viac informácií nás neváhajte kontaktovať.

Rybárska 92 /15 91441 Nemšová
tel.: +421904538515

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888