Prečo vznikla eKasa a aký má význam

Prečo vznikla eKasa a aký má význam

Viete, čo je eKasa? Tento pojem zahŕňa online aj virtuálne registračné pokladnice. Princípom je ich online prepojenie priamo na databázu finančnej správy, ktorá eviduje informácie o prijatých tržbách. Čiže vďaka tomu sa informácia o platbe zákazníka ihneď po realizácií odošle do systému finančnej správy. Systém eKasa sa netýka podnikateľov, na ktorých bol vyhlásený konkurz, príp. sú v likvidácii.

EKasa a jej význam

Prečo vznikla eKasa a aký je jej zmysel? Asi tým najväčším a zároveň najrelevantnejším dôvodom je boj proti daňovým podvodníkom. Pretože eKasa, resp. jej systém, umožňuje finančnej správe získavať v rekordne krátkom čase relevantné a reálne informácie o tržbách podnikateľov. EKasa poskytuje hodnoverné dáta pre analýzu, na základe ktorej vie finančná správa pohotovo reagovať v prípade zistenia istých nezrovnalostí. Experti na dane sa zhodujú, že eKasa je vhodným prostriedkom na zníženie daňovej medzery, a to obzvlášť v odvetviach ako hotelierstvo, maloobchod, služby či gastronómia. EKasa prináša viacero výhod pre podnikateľov. Asi každý z nich ocení menšiu administratívnu záťaž, keďže väčšina úkonov prebieha online. Odpadá aj potreba každodennej uzávierky a taktiež šetrí isté náklady na prevádzku. V prípade, že ste majiteľ ubytovacieho či stravovacieho zariadenia, stojí na zváženie komplexný hotelový systém, resp. reštauračný systém, ktorý prináša zefektívnenie činností vašej prevádzky a tiež predchádza zbytočným nákladom.

EKasa aj jej formy

EKasa sa týka všetkých právnických a fyzických osôb predávajúcich služby či produkty, za ktoré prijímajú tržby. Ako už bolo spomenuté v úvode, eKasa má dvojicu foriem. Môže existovať ako virtuálna registračná pokladnica. Jej princíp spočíva v tom, že koncové zariadenie komunikuje s finančnou správou cez mobilné a webové aplikácie, ktoré spadajú pod finančné riaditeľstvo. V takomto prípade môže eKasa predstavovať aj mobil, tablet či počítač. Druhým typom je online registračná pokladnica, skladajúca sa z hardvéru, certifkovaného dátového úložiska a, samozrejme, z pokladničného programu. Je dôležité podotknúť, že eKasa je pre väčšinu podnikateľov povinná. Okrem tých, na ktorých bol vyhlásený konkurz, príp. sú v likvidácii, ako aj tých, ktorí predávajú istý druh tovarov alebo služieb ako napríklad ceniny, mince, predaj tovaru prostredníctvom predajných automatov či tovar predávaný vo vysokohorských zariadeniach, ktoré sú bez napojenia na cestnú sieť a verejnú rozvodnú sieť elektrickej energie, živé zvieratá (okrem exotických zvierat, akváriových rybičiek, hadov, morčiat, škrečkov atď.). Presný zoznam výnimiek a všetky potrebné náležitosti sú obsiahnuté v zákone o používaní elektronickej registračnej pokladnice.

Expertov na oblasť informačných technológií nájdete v ALTO Slovakia. Už viac ako 25 rokov sa špecializujeme na systémy pre ubytovanie a gastronomické zariadenia. Pre našich klientov zabezpečujeme programové vybavenie a k nemu potrebné technické prostriedky, ale aj poradenstvo, školenia a komplexný servis. Kontaktujte nás pre viac informácií.

Sládkovičova 33 05921 Svit
tel.: +421523210400

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888