Respirátory ochraňujú nielen pred vírusovým ochorením. Ako sa vyznať v jednotlivých triedach?

Respirátory ochraňujú nielen pred vírusovým ochorením. Ako sa vyznať v jednotlivých triedach?

Respirátory sú posledné mesiace pre pretrvávajúcu pandémiu často skloňované. Používajú sa však už dlho najmä v niektorých profesiách, či už v stavebnom priemysle, chemickom priemysle, poľnohospodárstve a ďalších pracovných odvetviach. Hoci ich nosenie nie je komfortné, ich účinok je pre ochranu používateľa mimoriadny. Pripomeňme si, ako respirátory fungujú a aké rozdiely medzi jednotlivými triedami sú.

Respirátory v skratke

Respirátory sú zložené z viacerých vrstiev z netkanej textílie umelých vlákien, ktoré zabraňujú prenikaniu prachu, vírusových či iných neželaných častíc. Sú veľmi nápomocné pri práci s drevom, azbestom, aerosólmi alebo sklenou vatou. Respirátory sa rozdeľujú do troch tried - FFP1, FFP2 či FFP3. Respirátor triedy FFP1 odfiltruje približne 80 % vzdušných častíc do veľkosti 600 nanometrov, respirátor FFP2 okolo 94 % a respirátor FFP3 až 99 %.

Respirátory triedy FFP2

Počas pandémie boli u nás respirátory FFP2 a FFP3 odporúčané aj štátnymi inštitúciami. Respirátory FFP2 bývajú väčšinou až päťvrstvové. Firma TECHNO GROUP spol. s r.o. ponúka respirátory triedy FFP2 v modeloch s ventilom aj bez ventilu. Používajú sa pri práci s azbestom, pri natieraní stavieb, pieskovaní a brúsení či zváraní.

Respirátory triedy FFP3

Viacvrstvový respirátor FFP3 je účinnejší ako FFP2, akurát sa cezeň ťažšie dýcha. Taktiež sa vyrába s ventilom i bez ventilu. Tieto respirátory sa používajú vo vysoko rizikovom prostredí, napríklad v nemocniciach na covidových oddeleniach alebo ako ochrana proti rádioaktívnym časticiam.

Používanie respirátorov

Respirátory by sa mali používať s umytými rukami. Správne nasadený respirátor zakrýva nos aj ústa. Nosovú sponu treba prispôsobiť tak, aby respirátor dobre sedel na koreni nosa. Respirátor upravte tak, aby z neho neunikal vzduch cez okraje. Náročnejšie dýchanie je normálne, inak táto ochrana stráca zmysel. Ak vzduch uniká, upravte nosovú sponu alebo gumičky okolo uší.

Údržba respirátorov

Respirátory sú jednorázové pomôcky, ak návod neuvádza inú životnosť. Opakované používanie respirátora je riziková činnosť, pri ktorej treba byť opatrný. Ak sa v ňom však človek pohyboval v relatívne bezpečnom prostredí, napríklad po ulici, opakované nasadenie by nemalo byť závadou. Podstatné je, nedotýkať sa ani jeho vnútra ani vonkajška, v oboch prípadoch sa množia baktérie.

Núdzová sterilizácia

Ak výrobca respirátorov neuvádza, že sa jedná o jednorázovú pomôcku a je nutné ho použiť znova, je možné respirátor sterilizovať. Na núdzovú sterilizáciu je vhodná mikrovlnná rúra. Mierne vodou navlhčený respirátor (ideálne rozprašovačom na kvety) sa vloží do mikrovlnky na 1-2 minúty. Celý čas by mal byť respirátor pod dohľadom, ak by náhodou prišlo k vzbĺknutiu. Pozor na respirátory s kovovými prímesami, tie sa nesmú vkladať do mikrovlnky.

TECHNO GROUP spol. s r.o. poskytuje komplexné služby v oblasti zabezpečenia zdravia. Okrem respirátorov ponúkajú masky, ochranné štíty, rukavice, ochranné obleky, autonómne dýchacie prístroje, pracovné okuliare, detektory plynov a mnohé ďalšie pomôcky a nástroje.

Limbašská cesta /4 90203 Pezinok
tel.: +421910922025

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888