Čo sú to bezpečnostné transformátory a na čo sa používajú?

Čo sú to bezpečnostné transformátory a na čo sa používajú?

Bezpečnostné transformátory sú zariadeniami, ktoré slúžia na zmenu hodnoty elektrického napätia pri vstupe na výstupnú požadovanú hodnotu. Bezpečnostný transformátor sa používa najmä kvôli bezpečnosti. Bezpečnostné transformátory sa používajú napríklad tam, kde je k akostnému chodu elektrických spotrebičov potrebné nižšie napätie, než napätie, ktoré má elektrická sieť. Použitie správneho bezpečnostného transformátoru je teda nevyhnutné.

Bezpečnostné transformátory sú používané najmä kvôli bezpečnosti

Bezpečnostné transformátory sú dôležite z bezpečnostných dôvodov a ich použitie je vo vybraných prípadoch nevyhnutné. Dôvodom, prečo je väčšina elektrických zariadení konštruovaná na 12V je predovšetkým zvýšená bezpečnosť počas ich používania. Pri takýchto nízkych prúdoch je nebezpečenstvo, že dôjde k úrazu spôsobeného elektrickým prúdom len minimálne. Elektrické zariadenia, ktoré sú konštruované na 12V sú vhodné najmä do miest, v ktorých môže dôjsť k priamemu kontaktu s vodou. Takýmito miestnosťami sú najmä kúpeľne, toalety, ale napríklad i domáce sauny či bazény.

V kúpeľniach sú preto z hľadiska elektrickej inštalácie stanovené takzvané ochranné zóny. Tieto ochranné zóny sú označované číselnou stupnicou od 0 do 4. V zóne 0 je pritom povolené napätie 12V. Týmto pravidlám musí byť následne prispôsobená i inštalácia rôznych zariadení, ako napríklad kúpeľňového ventilátora. V takýchto prípadoch je mnoho krát potrebné použitie bezpečnostných transformátorov. Pri výber vhodného transformátora je dôležité zohľadniť niekoľko parametrov. Týmito parametrami je najmä hodnota vstupného a hodnota výstupného napätia. Napríklad prípade kúpeľňového ventilátora sú to teda hodnoty 230V a 12V.

Prečo je potrebné používať bezpečnostné transformátory a aké typy transformátorov existujú?

Používanie bezpečnostných transformátorov je veľmi dôležité. Vo viacerých prípadoch by bez bezpečnostných transformátorov mohlo dôjsť k poruche elektrického obvodu či dokonca zraneniu osôb. Elektrická energia je veľmi silným elementom a vďaka bezpečnostným transformátorom je možné ľahšie s ňou manipulovať a používať ju v potrebných hodnotách pre vybrané činnosti.

Transformátory majú tiež svoje delenie. Existujú takzvané toroidné transformátory a elektronické transformátory. Toroidné transformátory sú tvorené vinutým vodičom čiže cievkou. Prechádza nimi striedavý prúd a oproti ostatných typom transformátorov sú výrazne ťažšie. Elektronické transformátory používajú k prevodu napätia elektroniku. Najčastejšie usmerňujú pomocou diódy jednosmerný prúd. Elektronické transformátory sú zároveň pomerne ľahké v porovnaní s ďalšími typmi transformátorov.

Spoločnosť ELSIM, s. r. o. je vaším spoľahlivým partnerom v oblasti zákazkovej výroby transformátorov. Svoju hlavnú činnosť sústreďujeme na výrobu jednofázových, trojfázových a sieťových transformátorov. Ale aj tlmiviek a navíjaných dielcov. Zaoberáme sa aj zákazkovou výrobou atypických transformátorov podľa požiadaviek zákazníka, ako aj transformátorov a tlmiviek pre zváraciu techniku. Neváhajte nás kedykoľvek kontaktovať. Sme tu pre vás.

Malý rad 295 98042 Rimavská Seč
tel.: +421475593125

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888