Prečo zveriť tlmočenie profesionálnej spoločnosti

Prečo zveriť tlmočenie profesionálnej spoločnosti

Tlmočenie má v súčasnosti dominantné postavenie vo viacerých spoločenských sférach. Možno spomenúť cestový ruch, medzinárodný obchod, kultúru a pod. Tlmočenie zohráva dôležitú úlohu aj v prípade zahraničných návštev či stretnutí, na ktorých účastníci nehovoria rovnakým jazykom. Práve tlmočenie sprostredkováva komunikáciu. Je akýmsi pomyselným informačným mostom.

Čo je tlmočenie

Tlmočenie je ústny preklad, ktorý zabezpečuje komunikáciu medzi ľuďmi hovoriacimi odlišnými jazykmi. Je potrebné zdôrazniť, že tlmočenie má jednu zásadu – prekladá sa význam a nie slová. Tlmočenie je totiž schopnosť presne vyjadriť informáciu tak, aby v cieľovom jazyku znela prirodzene. Čiže tlmočenie od slova do slova nie je žiaduce. Úspešné tlmočenie si teda žiada profesionálneho skúseného tlmočníka, ktorý zabezpečí najvyššiu mieru porozumenia hovoreného slova. Zároveň musí mať bohatú slovnú zásobu a byť dôsledný v počúvaní, čím je garanciou dôsledného tlmočenia, bez vynechania niektorých častí z prejavu hovoriaceho. Je odporúčané, aby mal tlmočník aj príjemný hlas, hovoril primeranou rýchlosťou a intenzitou (nie príliš nahlas, ani potichu). Avšak, niekedy je žiadané tlmočenie šepotom, tzv. šušotáž. Vtedy tlmočník sedí pri klientovi a tichým hlasom mu tlmočí hovorený prejav. Ak hľadáte človeka na tlmočenie, obráťte sa na profesionálnu firmu. Zaistí vám tlmočníka s dokonalými jazykovými znalosťami a reprezentatívnym vystupovaním. Pretože nie každý, kto ovláda cudzí jazyk, je aj dobrý tlmočník.

Konzekutívne či simultánne tlmočenie

Tlmočenie môže byť konzekutívne a simultánne. Konzekutívne tlmočenie je vhodné pre udalosti s menším počtom účastníkov. Ide o tlmočenie realizované po vypočutí určitej časti textu. Tlmočník neskáče rečníkovi do reči (čaká na jeho odmlku a až tak tlmočí jeho slová) a počas prejavu si robí poznámky, ktoré sú dôležité obzvlášť pri dlhších súvislejších výpovediach. Simultánne tlmočenie znamená, že súčasne dochádza k prejavu rečníka a jeho prekladu. Využíva sa pri tom tlmočnícka technika (slúchadlá, mikrofón a pod.). Simultánne tlmočenie je časté na konferenciách, zasadnutiach či prednáškach a môže vyzerať napríklad aj takto – tlmočník cez slúchadlá počúva prejav hovoriaceho a jeho výpoveď okamžite tlmočí publiku rozprávaním do mikrofónu. Počúvajúci s nasadenými slúchadlami majú okamžitý preklad. Simultánne tlmočenie teda prebieha paralelne s prejavom rečníka, nedochádza k žiadnym časovým posunom a poslucháči si ani nemusia uvedomiť, že prejav je v cudzom jazyku.

Košická spoločnosť Lynceum Esse sa venuje tlmočeniu, úradným prekladom, právno-poradenským službám a iným činnostiam. Naši klienti oceňujú profesionalitu a rýchlosť realizácie dohodnutých spoluprác. Kontaktujte nás pre viac informácií.


Alejová 1635 /2 04011 Košice IV
tel.: +421908954670

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888