Fotovoltické systémy ako eko riešenie spotreby energie

Fotovoltické systémy ako eko riešenie spotreby energie

Aj slnko môže platiť vaše účty za elektrinu. Riešením sú fotovoltické systémy s viacerými možnosťami využitia. Fotovoltické systémy premieňajú slnečnú energiu na elektrickú, bez použitia mechanických pohyblivých súčiastok. Ich primárnym prvkom je solárny článok, na ktorom pri dopade slnečného žiarenia vzniká fotovoltické napätie a to sa následne transformuje na elektrický prúd.

Fotovoltické systémy a ich využitie

Fotovoltické systémy sa používajú v rôznych špecializovaných aplikáciách (samostatne alebo ako sieťovo pripojené fotovoltické systémy) už od roku 1990. Avšak masová výroba začala až o desať rokov neskôr v Nemecku, keď vedci a technici dokázali znížiť náklady a zvýšiť ich spoľahlivosť aj účinnosť. V súčasnosti sa fotovoltické systémy podľa spôsobu využitia rozdeľujú na tri kategórie – malé aplikácie, ostrovné systémy (grid-off) a fotovoltické systémy s napojením na verejnú sieť (grid-on). Malé aplikácie predstavujú fotovoltické články, ktorých hlavným využitím je napájanie malých spotrebičov, napríklad na stanovaní či kempovaní. Fotovoltické systémy grid-off nachádzajú uplatnenie v oblastiach bez možnosti priameho pripojenia na verejnú elektrickú sieť (chaty, karavany atď.). Grid-on fotovoltické systémy najčastejšie nájdete na strechách a fasádach rodinných domoch i firiem. Aké výhody prinášajú fotovoltické systémy? Sú ekologické, keďže neprodukujú škodliviny. Garantujú mobilitu pri menších plochách a rôzne možnosti inštalácie.

Fotovoltické systémy nahradia až 70 % elektrickej energie, ktorú spotrebovávate

Fotovoltické systémy predstavujú jednotlivé zostavy fotovoltického modulu, spotrebičov a iných prvkov. Čiže ide o súbor zariadení ako akumulátorová batéria, menič, regulačné zariadenie, indikačné a meracie prístroje. Celé takéto zostavy sa nazývajú fotovoltické systémy a majú presný postup fungovania. Fotovoltické panely vystavené slnečnému žiareniu produkujú jednosmerný prúd. Ten je potrebné premeniť na striedavý prúd, o čo sa postará menič napätia. Na uskladnenie získanej elektrickej energie slúžia akumulátorové batérie, ktoré sú schopné zaistiť stále napätie pre vaše spotrebiče. Nezabúdajte, že akumulátor je potrebné chrániť pred prebitím a aj pred vybíjaním cez fotovoltické panely v čase nedostatku slnečného žiarenia. To je úlohou regulačného elektronického systému. Fotovoltický systém a jeho používanie ovplyvňujú aj regulátory – stabilizátory napätia.

Zverte predaj, inštaláciu a servis fotovoltických systémov skúseným odborníkom z Fotovoltika s.r.o. Pôsobíme na celom Slovensku. Kontaktujte nás pre viac informácií.

Čsl. armády 76 /14 02801 Trstená
tel.: +421911393747

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888