Fotovoltické panely ako cesta k zelenej energii

Fotovoltické panely ako cesta k zelenej energii

Fotovoltické panely pozostávajú z fotovoltických článkov, ktoré sú najčastejšie vyrábané z kremíka. Ten má identickú kryštalickú štruktúru ako diamant a je prakticky nevyčerpateľný, keďže sa nachádza takmer všade. I preto patrí kremík k najpoužívanejším surovinám na svete. Je súčasťou aj monokryštalických fotovoltických panelov, ktoré patria medzi najpopulárnejšie.

Fotovoltické panely a ich účinnosť

Fotovoltické panely sú súčasťou fotovoltického systému zabezpečujúceho energiu z prírodných zdrojov. Fotovoltické panely a ich efektivitu ovplyvňuje intenzita sveta, uhol jeho dopadu, čistota a reflektivita povrchu, absorpčné spektrum, odrazy na povrchu i sériový odpor. Najdôležitejším parametrom je účinnosť premeny dopadajúceho slnečného žiarenia na elektrickú energiu. Na dosiahnutie vysokej efektivity a, samozrejme, aj dlhej životnosti sú fotovoltické panely chránené pred škodlivými vplyvmi vonkajšieho prostredia. Preto sú solárne články často laminované do špeciálnej odolnej fólie. Fotovoltické panely sú štandardne pokryté prehľadným tvrdým a odolným sklom, ktoré sa postará o ich ochranu pred krúpami, silným vetrom, mrazom, bleskami a inými poveternostnými vplyvmi. Kvalitné fotovoltické panely vám budú spoľahlivo slúžiť desaťročia, pričom si nežiadajú špeciálnu údržbu.

Fotovoltické panely na zem, strechu i fasádu

Pre čo najvyšší výkon sa fotovoltické panely inštalujú s orientáciou na juh, príp. je možný odklon o niekoľko stupňov na juhozápad alebo juhovýchod, a to bez výrazného vplyvu na vyrobenú energiu. Jej výraznejší pokles riskujete vtedy, ak fotovoltické panely nasmerujete priamo na východ alebo západ. Každopádne, vždy zverte montáž profesionálnej firme. Máte istotu, že fotovotlické panely budú namontované pevne, s ideálnym sklonom (v našich zemepisných šírkach je to okolo 33 stupňov) a najlepšou orientáciou na svetovú stranu v závislosti od konštrukcie a polohy nehnuteľnosti i samotného okolia. Fotovoltické panely je možné umiestniť na väčšinu objektov. Najdôležitejšie je, aby plocha umiestnenia bola čo najviac osvetľovaná, keďže fotovoltické panely majú za úlohu zachytiť čo najviac slnečného žiarenia. Výhodou je, že fotovoltické panely majú pomerne nízku hmotnosť, čo uľahčuje ich montáž aj spôsob inštalácie. Vďaka pevnej nosnej konštrukcii je možné umiestniť ich na zem, stenu či strechu.

Pomôžeme vám k ekologickému zásobovaniu elektrickou energiou – na chate, v dome alebo aj vo firme. Vo Fotovoltika s.r.o. sa zaoberáme predajom a montážou fotovoltických systémov, panelov a ďalšieho príslušenstva. V prípade záujmu o spoluprácu nás kontaktujte.

Čsl. armády 76 /14 02801 Trstená
tel.: +421911393747

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888