Na čo sa používajú žeriavy?

Na čo sa používajú žeriavy?

Žeriavy sú zdvíhacími zariadeniami, ktoré sa používajú na zdvíhanie a premiestňovanie ťažkých bremien či už zvislým alebo vodorovným spôsobom vo vopred vymedzenom priestore. Žeriavy pracujú na princípe využitia kladky. Systém viacerých kladiek je tak schopný redukovať celkovú silu potrebnú k zdvihnutiu predmetu či nákladu. Žeriavy uľahčujú mnohé pracovné činnosti a bez ich použitia by viaceré náročné výstavby neboli možné.

Na akom princípe fungujú žeriavy?

Žeriavy sú zariadenia, bez ktorých by viaceré výstavby, najmä tie rozsiahlejšie či výškové, neboli realizovateľné prípadne by trvali podstatne dlhšie než je tomu s použitím moderných žeriavov. Žeriavy ako zdvíhacie zariadenia na zdvíhanie či prenášanie alebo premiestňovanie rozličných nákladov a bremien uľahčujú prácu robotníkom na stavenisku a zároveň umožňujú jej rýchle vykonanie. Žeriavy premiestňujú náklady a bremená vo vopred vymedzenom priestore a na ich obsluhu je potrebný ľudský faktor, čiže osoba, ktorá žeriav ovláda a dohliada na bezpečné premiestnenie bremena od jeho zapojenia na žeriav až po uloženie na požadované miesto.

Žeriavy využívajú princíp kladiek, ktorý umožňuje zníženie sily, ktorá je potrebná na zodvihnutie bremena či nákladu. Rameno žeriavu je navrhnuté a skonštruované tak, aby bolo možné jeho posúvanie a otáčanie jednoducho bez vynaloženia vysokej energie osoby, ktorá žeriav obsluhuje. Vďaka posúvaniu a otáčaniu ramena žeriavu zároveň dochádza k samotnému posúvaniu nákladu či bremena pripevneného na žeriav. Toto, dalo by sa povedať, majstrovské zariadenie využíva jednoduchý princíp na obzvlášť náročnú prácu.

Žeriavy sú tak využívané všade tam, kde je nevyhnutné a potrebné prenášanie, zdvíhanie či iná manipulácia s ťažkými nákladmi a bremenami. Svoje využitie nachádzajú najmä v stavebníctve, ale i v hutníckom a strojárskom priemysle či doprave a mnohých iných oblastiach.

Potrebujete požičať žeriav?

Pokiaľ si potrebujete zapožičať žeriav na rozličné potreby, spoľahnite na overenú spoločnosť poskytujúcu prenájom žeriavov. Nie je žeriav ako žeriav a vhodné je dopredu sa poradiť a zistiť aký žeriav bude vyhovovať vašim potrebám. Spoločnosti poskytujúcej prenájom žeriavov dôkladne opíšte na aké pracovné úkony plánujete žeriav použiť a v akom teréne s ním budete pracovať, a tiež to, kto bude žeriav obsluhovať, nakoľko existujú žeriavy s rozličným ovládaním a mali by ste si byť dopredu istý, že ho budete schopný a oprávnený ovládať. Žeriavy sa najčastejšie delia podľa ich konštrukcie, druhu pohybu, podľa spôsobu pohonu či podľa miesta použitia.

Spoločnosť AST Group s. r. o. vznikla v roku 1998 spojením dvoch silných firiem. Dlhodobo sa špecializujúcich na prenájom autožeriavov a prenájom vysokozdvižných plošín na malé a stredne veľké stavby. Aktuálne sme v tomto odvetví najväčšou slovenskou firmou. V prípade akýchkoľvek otázok nás môžete kedykoľvek kontaktovať.

Tamaškovičova 17/2742 91701 Trnava
tel.: +421903439157

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888