Prečo je doprava čerstvého betónu dôležitá?

Prečo je doprava čerstvého betónu dôležitá?

Zodpovedne realizovaná doprava čerstvého betónu je veľmi dôležitá, nakoľko čelí rôznym úskaliam, technologickým problémom a následným možným dôsledkom. Príčinou problémov betónových konštrukcií býva často nevhodná doprava čerstvého betónu. Betón, ktorý opúšťa betonáreň, je v poriadku a jeho parametre sú v súlade s príslušnými požiadavkami. Ak je doprava betónu technicky zvládnutá, je predpoklad, že betónová konštrukcia bude v požadovanej kvalite.

Doprava čerstvého betónu v praxi

Primárna doprava čerstvého betónu reprezentuje presun betónu z betonárne až k odbernému miestu na stavenisko. Označuje sa aj ako mimostavenisková doprava betónu. Najčastejšie sa uskutočňuje prostredníctvom autodomiešavačov s otočným bubnom v objeme až do 10 m3. Požiadavka na sekundárnu dopravu prichádza v okamžiku dopravy čerstvého betónu k odbernému miestu na stavenisku. Je to presun čerstvého betónu od miesta odberu až k miestu jeho zabudovania a býva označovaná ako vnútrostavenisková. Systém vnútrostaveniskovej dopravy čerstvého betónu je ovplyvnený hlavne miestnymi podmienkami, kapacitami zhotoviteľa a konzistenciou betónovej zmesi. Tu je dôležité brať ohľad na zabránenie zatuhnutia čerstvého betónu, čím by sa zmenila kvalita výslednej betónovej konštrukcie.

Doprava betónu jej výhody aj nevýhody

Vo väčšine prípadov je potrebné čerstvý betón dopraviť na stavenisko priamo z betonárne. Závažnosť dopravy prichádza hlavne v lete, kedy sú denné teploty vysoké a betón počas dopravy tuhne rýchlejšie. Betón je počas dopravy v horúčavách potrebné chrániť. Možnou ochranou je výber vhodného druhu cementu, prísad, prímesí a vodného súčiniteľa. Riešením je tiež chladenie čerstvého betónu počas dopravy. Možné je tiež definovanie maximálnej dopravnej vzdialenosti podľa zloženia betónu, teploty prostredia, času začiatku tuhnutia a prepravnej rýchlosti na jednotlivých komunikáciách tak, aby na stavenisku zostal čas na uloženie a zhutnenie betónu. Výber dodávateľa betónu ako aj dopravy má vplyv na konečnú kvalitu betónovej konštrukcie. Veľkou výhodou je, ak betón dodáva priamo betonáreň.

Spoločnosť RBETÓN, s.r.o. je moderná betonáreň. Sme výrobcom a dodávateľom betónu a betónových zmesí. Budúcnosť vidíme v trvalo udržateľnom podnikaní, preto sledujeme svoju uhlíkovú stopu a s hrdosťou sme sa stali prvou uhlíkovo-neutrálnou betonárňou na Slovensku. Špecializujeme sa na výrobu betónu optimalizovanú na základe potrieb zákazníka a za prijateľné ceny. Pomocou inovatívnej technológie vyvíjame moderné druhy betónu na rôzne druhy použitia. Presvedčte sa o našich kvalitách – kontaktujte nás.

2001 90046 Most pri Bratislave
tel.: +421911595901

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888