Prečo má betón svoje pevné miesto v architektúre a stavebníctve?

Prečo má betón svoje pevné miesto v architektúre a stavebníctve?

Betón je materiál, ktorý sa vyznačuje svojou živostnosťou a v staviteľstve nie je žiadno novinkou. Používa sa po celom svete. Slúži rovnako dobre pre výstavbu dlažby na obyčajný chodník ako aj pri stavbe monumentálnych priehrad a mrakodrapov. Obľúbený a hojne využívaný je vďaka svojim vhodným vlastnostiam. Betón je recyklovateľný a po skončení jeho životnosti sa dá použiť ako náhrada prírodného kameniva na výrobu ďalšieho betónu.

Betón a jeho výroba

Cement, voda, kamenivo. Jednoduchá zmes, bez ktorej si už dnešný svet nevieme predstaviť. Áno, je to betón. Cement s vodou tvoria cementový tmel, ktorý spája dohromady kostru tvorenú jemným a hrubým kamenivom. Neoddeliteľnou súčasťou moderného betónu sú prísady a prímesi, ktoré zlepšujú vlastnosti čerstvého a zatvrdnutého betónu. Zmiešaním týchto vstupných zložiek vo vhodnom pomere sa vytvorí kompozitný materiál, ktorý je pevný, trvanlivý a stály na vzduchu aj vo vode. Dnes už neplatí žiadna presná definícia, ako betón pripraviť a ako má výsledok vyzerať. Vďaka špičkovému tímu skúsených odborníkov dokážeme optimalizovať namiešaný betón a zlepšovať tak jeho materiálové vlastnosti. Výsledkom je dosiahnutie výrazných úspor energií aj materiálov.

Betón a jeho výhody aj nevýhody

Betón pri porovnaní s inými konštrukčnými materiálmi ako drevo, oceľ a keramika, má svoje výhody a samozrejme aj nevýhody. Medzi výhody patrí možnosť ľubovoľného tvarovania v plastickom stave, relatívne vysoká pevnosť v tlaku, nehorľavosť, trvanlivosť, ekonomickosť a možnosť výroby na mieste spotreby. Pri navrhovaní betónových konštrukcií však treba zohľadniť, že betón je veľmi krehký materiál s veľmi nízkou pevnosťou v ťahu, preto treba ťahové napätia v betóne prenášať výstužou. Ďalším nepriaznivým faktorom, s ktorým sa pri navrhovaní betónových konštrukcií musí počítať, sú objemové zmeny betónu.

Spoločnosť RBETÓN, s.r.o. je moderná betonáreň. Sme výrobcom a dodávateľom betónu a betónových zmesí. Budúcnosť vidíme v trvalo udržateľnom podnikaní, preto sledujeme svoju uhlíkovú stopu a s hrdosťou sme sa stali prvou uhlíkovo-neutrálnou betonárňou na Slovensku. Špecializujeme sa na výrobu betónu optimalizovanú na základe potrieb zákazníka a za prijateľné ceny. Pomocou inovatívnej technológie vyvíjame moderné druhy betónu na rôzne druhy použitia. Presvedčte sa o našich kvalitách – kontaktujte nás.

2001 90046 Most pri Bratislave
tel.: +421911595901

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888