Kvalitné preklady a korektúry sú dôležité

Kvalitné preklady a korektúry sú dôležité

Kvalitné preklady a korektúry textov zvýšia ich kredibilitu. Cieľom jazykovej korektúry textu je dobrá prehľadnosť a čitateľnosť upravovaného textu. Preklad a slohová korektúra jazykovým korektorom je zameraná na odstránenie štylistických nezrovnalostí a chýb, ako aj na dosiahnutie jazykovej čistoty a vycibrenosti štýlov. Na jazykovú korektúru sú posúvané prekladané texty rôznych druhov od odborných cez beletrizované až po tie reklamné.

Preklady a korektúry rôznych typov

Preklady a jazykové korektúry môžu byť rôzne zamerané, dôležité je zohľadniť na čo budú v budúcnosti použité, o čom hovoria a koho alebo čo reprezentujú. Poznáme rôzne typy jazykových korektúr. Základná jazyková korektúra má za úlohu kontrolu gramatiky a pravopisu, ako napríklad opravy preklepov či interpunkcie. Štylistická korektúra zahŕňa aj rozsiahlejšie úpravy textov. Jej hlavným cieľom je dosiahnutie zrozumiteľnosti textu a prehľadnosti. Takáto korektúra sa často využíva pri preklade webových stránok či marketingových a reklamných textoch.

Vyšším levelom pri preklade a korektúre textov je odborná korektúra, pri ktorej korektor musí vykonať vhodnú kontrolu z hľadiska účelu použitia textu a správneho použitia odborných termínov. Je potrebná pri textoch so špeciálnou terminológiou a použitím odborných výrazov. Odborná korektúra by zároveň mala vysvetľovať skratky či upozorňovať na medzinárodne používané výrazy.

Často využívaná je technická korektúra, ktorá zahŕňa kontrolu úplnosti príloh, radenia a následnosti strán, usporiadanie kapitol a čitateľnosť textu. Pri textoch určených na tlač je nevyhnutné text podrobiť predtlačovej korektúre. Korektor pri nej odstraňuje typografické chyby po technickej príprave do tlače. Upravuje zlé rozdelenie slov na konci riadkov, zle použité znaky či zle vložené obrázky pomedzi text.

Čo zohľadniť pri výbere správneho prekladateľa a jazykového korektora?

Dobrý prekladateľ a jazykový korektor si dokáže poradiť s prekladom rôznych textov. Mali by ste sa informovať pokiaľ už preklad či korektoval text podobný tomu vášmu. Prekladateľ a korektor je zároveň majstrom slova a jazyky, v ktorých prekladá, by mal ovládať po každej stránke. Vybraní prekladatelia a jazykoví korektori sa orientujú len na vybrané jazyky a kultúry. Ak napríklad potrebujete preklad a korektúru textu do maďarského jazyka, vyhľadať by ste mali prekladateľa s dlhoročnými skúsenosťami v maďarskom jazyku.

Rebaulex vám ponúka profesionálne korektúry a preklady textov do maďarského a českého jazyka. Skúsený prekladateľ Aurel Rehák vám rád a ochotne poradí a na požiadanie vybrané texty expresne preloží aj do 24 hodín.

Eötvösa 43 /38/VII 94505 Komárno
tel.: +421940650410

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888